2008. október 3., péntek

UNDERWATER NAVIGATION (víz alatti navigáció) tanfolyam

Kényelmes és komfortos dolog jól látni és könnyen tájékozódni a víz alatt. Vannak és lesznek is olyan körülmények, amikor egy általában jó látótávolságú környezet megváltozik, pl. akár a legtisztább tenger is, azon a merülőhelyen ahol nappal már merültünk és alaposan megismertük a helyet és környékét, szinte a felismerhetetlenségig más arcát mutatja egy éjszakai merülés során.

Lámpáink bár mennyire is jók és nagy teljesítményűek, nem adják vissza azt a nappali hangulatot amit már ismerünk. De nem is kell, hisz pont azért merülünk éjszaka, mert az már megint más. És lehet hogy éppen ott ahol már jártunk napközben is.

Kell hogy tudjuk hol is járunk. Akár éjszaka, vagy nappal is, ha egy gyenge látótávolságú helyen merülünk. Mert hát ki hallott még olyat, hogy mondjuk a Dorogi Palatinus, vagy más hazai vízben,
eltévedünk. Kikukucskálunk a felszínre, hogy akkor most merre is van a part?
És aztán? Visszatérve a fenék, vagy a víztér közt, honnan tudhatjuk hogy nem épp körbe körbe úszkálunk, ha csak 3-5m a látótávolság? Csak akkor, ha egy iránytű csalhatatlanul jelzi nekünk a megfelelő irányt.

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!


Ennek a tanfolyamnak nem sok az elméleti anyaga. Könnyen megtanulható. Ötletekkel, tanácsokkal sokat segít.

Miről fog szólni a tanfolyam?
A vízalatti környezet megfigyelése, megjegyzése, a rá jellemző természetes és mesterséges tereptárgyak, fények, falak, áramlás okozta fodrosodás a homokos aljzaton, sokat tudnak segíteni.

Igazából azonban, egy jó minőségű megbízható tájoló a legbiztosabb, "a" megoldás.
Ennek használata ami az igazi tananyag. Ezt gyakorolni soha sem lehet eleget, hogy minden helyzetben, csak ránézésre tudjunk kalkulálni az irány és haladási sebességgel, amiből pontosan, először csak gondoljuk, később pedig már tudhatjuk is, hogy hol vagyunk. Egyszerűnek tűnik?

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

Hogyan zajlik a tanfolyam?
Száraz terepen szoktuk először kipróbálni. Hogy környezetünk látványát korlátozzuk, egy törölközőt is elég a fejünkre tenni, hogy az a fejünk körül lógva, előrehajolva, eltakarjon minden irányt és csak lefelé lássunk a tájolónkra. Meglepetésnek szokták a tanulók megélni az első sikertelen próbát.

Felszíni gyakorlatok
Akár egy földre dobott uszony is jó lehet a kiindulópont kijelölésére. Onnan, egy egyenes irányú, meghatározott távolságra, -pl.10lépés- elindul tájolóval a búvár, és a cél elérésétől, ugyanezen az útvonalon kell, visszatérni a kiindulási ponthoz, szintén csak a tájoló használatával, a környezet látványától nem befolyásolva, vakon.

Egyszerű
, azonban tudni kell hogy milyen esetekben tudjuk a tájolót "csalásra" késztetni.
  1. Ha nem tartjuk vízszintesen, a mágneses tű nem tud szabadon mozogva minden esetben a mágneses északi pont felé mutatni. Mire a hibát észrevettük lehet hogy már több métert is megtettünk. Korrigálunk, de a végeredmény már nem pontos.

  2. Sok esetben nem az irányvonal felé haladunk. Különösen a karra csatolt tájoló esetében előfordul hogy alkarunkat, ahová a tájolót szíjaztuk, nem tudjuk magunk előtt, vállainkkal párhuzamos pozícióban tartani hosszútávon és észre sem vesszük, hogy nem az irányvonal felé haladunk.
Ha nehézséget okoz, javasolt inkább le venni a karunkról és kezünkben magunk előtt tartva végezni a tájolást. Az egyenes után persze, többféle variációt, előre megtervezett alakzatokat, pl. háromszöget, négyzet, zászlót stb. lehet gyakorlásképpen végigjárni többször is, amíg teljes biztonsággal nem megy.

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

Víz alatti gyakorlatok
Víz alatt, lépések helyett, egyforma, egyenletes uszonycsapásokat tudunk számolni.
Könnyen megszokható és a belefektetett munka, sokszorosát kapjuk vissza önbizalom és magabiztosság formájában.

Mikor lehet elvégezni a tanfolyamot?
Tanfolyam folyamatosan végezhető, amíg csak látogathatóak itthoni tavaink, (mert hogy ez a tanfolyam csak iszapos tavakban igazi kihívás) vagy tengerparti bázisokon, nyaralóhelyeken. Egy remek, egész napos szórakozás.

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

Mivel jár a tanfolyam és mit kapok érte?
Kapható tananyaga tankönyvet, DVDt, és egyéb promóciós ajándékokat tollat, (SSI-os!) felvarró tananyagtartó táska, kártyanaptárt is tartalmaz. Specialitás kártyát kaphatunk érte, ami beleszámít bármely elismerő szint megszerzésének programjába.










szekér

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

2008. szeptember 29., hétfő

OWD,(Open Watwer Diver) nyíltvízi kezdő búvár Tanfolyam SSInál


Hol kezdjem el a tanfolyamot?
Nehéz a kérdés egy épp a búvárkodással ismerkedő számára.
Megfelelő oktatót találni, jó Dive Centerben, és könnyen de alapos, lehetőleg a legtöbb ismeretekre kiterjedő oktatást kapni úgy, hogy a legkevesebb időt vegye el a munkámból, családomtól.

Miért kínálnak különböző árakon különböző tanfolyamokat?

Különböző oktatási rendszerek közölt lehetnek, és vannak is különbségek.
Persze nem akkora, mint amekkorát szeretnének a rendszerek kitalálói, vezetői.
Búvárkodni jól, nem lehet túl sokféle képen. Kezdő búvárrá válni, alapokat megtanulni, inkább csak oktató, mint oktatási rendszer kérdése.

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

A búvároktatás rövid története...
Alapvető különbségek azonban vannak, méghozzá a hallgatók és az oktatók kiszolgálásában.
Hisz, a legelterjedtebb külföldi rendszerek a mai napig általánosan, a "nemzetközi sport" elvét követve, teljesen természetesnek veszik hogy az ö általuk angol nyelven kiadott tananyagból tanuljanak a búvárkodást elsajátítani kívánók. Oktatási anyagot, tankönyvet, külföldről kell megrendelni, sok rendszer esetében. Esetleg már magyar fordításban is kaphatóak néhány oktatással foglalkozó Dive Centerben. Ha nincs, marad a fénymásolatból történő tanulás.
Forradalmi újításnak számító változást, a búvárkodás népszerűsítésében, 2002ben a

Scuba Schools International SSI
hozott, aki nem csak a kezdő búvárok számára fordít minden országban, ahol jelen van, saját anya nyelvére tananyagot, de a továbbképzéseket, a specialitások tananyagait is. Szinte minden specialitást, a hozzávaló kellékeivel együtt. Mutatós, színes, speciálisan, megtervezetten, külön külön, minden specialitásnak más más, designnal ellátott dobozokban összerakva. És sok más egyéb apró figyelmességgel. logóval ellátott golyóstoll, kitűző felvarró, ami csak kedvet fokozhat.
Merülési táblázatok, DiveLog, mely merőben más merülési napló, teljes információs jegyzet tömb, amiből, a tanuló vezette adatok, specialitásának elvégzései a kezdetig visszanézhető igazolhatóan. Ennél a pontnál már egyáltalán nem mindegy hogy milyen szolgáltatással állunk szemben. Minden alkalommal, minden specialitásnál élvezzük a rendszer nyújtotta komfortot, vagy járjuk végig a tor túrát a tananyagok beszerzését illetően.
DVD az otthoni tanulás elősegítéséhez. Kihelyettesítve ezzel, a szemináriumokra, tanfolyamok elméleti előadásaira való fáradtságos és feltétlenül idő egyeztetéssel járó bejárásokat.
Ezek olyan idő megtakarítások melyek visszafordíthatók a gyakorlati képzésnél a medencében, vagy nyílt vízben.


Igaz a tanulók ebből az előnyből csak azt veszik észre hogy, míg a az SSI rendszer esetében, a kártyát, stílszerűen akár már a víz alatt, a trepnin, a vizsga elvégzésének sikeres pillanatában kezében kapja, addig más rendszereknél, hetekig várhat a postásra, vagy telefonál néha, a Dive Centerbe, hogy megérkezettre a kártyája. Egész búvár életünk meghatározója lehet az első csapat, az első oktató és az első oktatási rendszer, aminek előnyeit csak később, továbbképzéseink alkalmával élvezhetjük.

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

És ha már tudjuk, hogy e név kavalkádban melyik az általunk választott oktatási rendszer, semmi dolgunk. Egy magától mozgó futó szalagra lépsz rá amely ott megy melletted. Kényelmes mert akkor haladsz rajta amikor rálépsz. akkor lépsz rá amikor kedved tartja. Oktatód (pláne ha fő állású) személyes kapcsolat tartás útján, közös egyeztetés alapján tart foglalkozásokat, vizsgákat, túrákat, ad tanácsot felszerelések vásárlásában és továbbképzést illetően.

A tanfolyam
Három jól elkülöníthető része: elméleti vizsga, uszodai gyakorlat , nyílt vízi vizsga

Elmélet
i vizsgára történő felkészülés ma már a hallgató választása szerint történhet hagyományos módon. Amikor is a tanuló mint egy 4-5 alkalommal, előre egyeztetett időben csoportos tanfolyami előadáson vesz részt. Jegyzetel és a tankönyvvel egyesített információkat teszi magáévá, esetleg még az oktató által néhány tapasztalati élménybeszámolóval színesítve.
vagy DVDröl, otthon tanulással.

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

Ez egy saját időbeosztású teljesen kötetlen felkészülést tesz lehetővé. Az önállóan felkészült hallgató jelzi oktatójának hogy kész a elméleti vizsgára. Minden olyan kérdést ami esetleg a felkészülés során nem volt teljesen érthető vagy kiegészítésre szorulna, egyenként átbeszélik, tisztázzák és együtt átnézik a fejezetek kisegítő kérdéseit. Amennyiben az oktató is felkészültnek tartja a hallgatót az elméleti vizsgára, teszt írásos vizsgán bizonyítja azt a tanuló. Ezt egyedül önállóan végzi, az eredményét mindkettőjük aláírásával arhíválja a Dive Center.

Uszodai gyakorlatra általában ezután szokott sor kerülni, de ez a sorrend változhat praktikusan. 2-4 alkalom, estenként ha az oktató úgy ítéli meg lehet több is. Itt tanulják meg azokat a gyakorlatokat a hallgatók melyek a vész helyzetek egyszerű könnyed elhárítását teszik készség szintűvé.
Pl. hogyan ürítsem ki a maszkomból a vizet a víz alatt, hogyan keressem meg a számból kiesett légző automatát és azt is hogyan lebegjek a víztér között stb.

Nyílt vízi vizsga

Általában, ameddig az időjárás megengedi, egy hazai tóban, lehetőleg búvárkodásra kialakított helyen szokott zajlani. Mi Drogra járunk vizsgázni, a Palatínus tóhoz. Egy részét, teljes infrastruktúrával búvárok számára kialakított területet, egy búvár iskola üzemelteti. Szombat és vasárnapi napokon, vizsgázunk ami egy kellemes hét végi családi programmal is egybe köthető, (inkább nyáron) napi 2-2 merülésből áll.

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

A merülés 6-12m között un. trepnin történik (deszkával fedett néhány négyzet méteres négyzet alakú dobogó alacsony állványon). Egyik sarka drótkötéllel a felszínen lebegő bójához rögzítve. Így kényelmes sima tiszta egyenes felületen, és nem az iszapban térdelve mutathatja meg a vizsgázó, azokat a gyakorlatokat amit az uszodai foglalkozáson tanult.
Gyakorlatokat túrával, egy kis kalandos ismerkedéssel, a tóba telepített búvár látványosságok megtekintésével zárjuk, minden alkalommal.

Horvátországban, vagy akár a Vörös tengeren is lehetőség van nyílt vízi vizsga megszerzésére, ez már csak útiköltség kérdése.Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!