2008. október 13., hétfő

Perfect Bouyancy /tökéletes lebegés/ tanfolyam


Gyakorlott búvárokból álló csoportok esetében is, sok esetben észreveszem, hogy néhányan sok szempontból, valóban gyakorlottan, rutinosan, nagy magabiztossággal, mozognak a víz alatt, ám elhanyagolnak néhány lényeges dolgot. Valamikor tanuló korukban nem kellőképpen emelték ki a tanulás folyamán a pontos besúlyozást és, vagy, a praktikus mozgást a víz alatt.


Kinek ajánljuk a lebegő képesség fejlesztő tanfolyamot?

Sokan úsznak kézzel, már bőven haladó búvár korukban is. Sokan használnak indokolatlanul sokkal több súlyt a kelleténél. Ezt megemlíteni, mondjuk egy nyaraló helyen első nap, egy Zodiacban, egy dupla palackkal merülő búvárnak, aki épp azt meséli magáról hogy ő technikai búvár, miközben annyi kockát rakott a derekára, amennyit a hely megengedett, szerintem sértődés, vita konfrontáció, nélkül nem lehet.

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

Megbántani, el venni valaki kedvét, szabadsága idején egy jó merüléstől, semmi kép nem illendő dolog. Inkább leírom mennyire hasznos, egy lebegő képesség fejlesztő tanfolyam.

Mi szükséges a tanfolyam elvégzéséhez?
Ennek a tanfolyamnak nincs is elméleti tananyag csomagja. Sokat beszélni nem lehet róla. Ezt gyakorolni kell. De nem a már megszokott felszerelés, és mozgás környezetben, mert valószínűleg ott épp jó, a már megszokott túl súlyozás is. A szabályos besúlyozás elvét követve, valóban
  • le kell ellenőrizni, ki mennyi súlyt rakott is magára, még merülés elején.
  • Üres jackett teli tüdő, maszk középig érő víz színt. Nagyon kicsit negatívabban, teli palack esetén. Ez OWD tananyag, de itt kiemelt fontosságot kap a dolog. Csak úgy mint az
  • uszony hegyen lebegés, de csak mint egy egy perces ismétlés.
És aztán soha többet. Nem ér az aljzathoz sem az uszonyunk hegye, sem az ujjunk hegye, sem a térdünk, és egyáltalán semmink!

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

Mit csinálunk a tanfolyam alatt?
Az uszonyhegyen lebegés egy remek rávezető gyakorlat tanfolyamon. De itt még az uszony hegy letámasztása is, segítség, mankó, amit el kell hagynunk, ahhoz hogy támaszték nélkül, annak híján is semleges lebegő képességgel tudjunk egy helyben állni a víztér között.

Lebegés, lebegés....
Az aljzattal párhuzamos testhelyzetben, térdben feltört lábszárral és vízszintes uszonyokkal, magunk előtt összefogott kézzel kell a továbbiakban gyakorolni a lebegést, csak tüdőnk térfogatának szabályozásával.

Akár hátlebegtetős felszereléssel, akár hagyományos Jackettel gyakorolunk, azonnal kiderül hogy
  • láb, vagy
  • fej nehéz a súlyozásunk. Beállítását, már felszerelésünk adta lehetőségein belül, ki ki saját maga elvégezheti. Erre szolgálnak a nehezebb uszonyok, a palacktartó hevederre szerelhető un.
  1. "trim" súlyzsebek,a háttámlába szerelhető (az ólomövet kiváltó)
  2. P. ólom stb.
Ha már a súlyozásunk jó, akkor már csak a különböző magasságokban történő vízszintes megállást gyakoroljuk.

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

Karikában úszás
Ezt egy isteni, jó kis szórakoztató, rávezető gyakorlattal, a különböző átmérőjű hullahopp karikán átúszással, különböző mélységen, addig gyakorolhatjuk amíg az teljes biztonsággal nem működik. A karika közepén megállni, egy következő, nehezebb feladat.
A feladat tovább nehezíthető, ha karikában álló búvár kezébe ólom kockákat adunk, és veszünk el. Először csak egyet. (Ez nem fokozható a kettőnél többel, mert megbontja az egyensúlyát a vízszintes helyzetből.) Karikán kívül azonban, akár egy ólomövet is a kezébe nyomhatunk.

Mire ezekkel a gyakorlatokkal végeztünk valószínűleg megkérnek a bázison szolgálatot ellátó kollégák, hogy még ma szeretnének hazamenni és harmadik palackot már lehetőleg ne kérjünk.
Uszodában ezt a gyakorlatot bemutató jelleggel lehet néha látni, ám a teljesség igénye nélkül várható csak el 1-2órás rövid idejű gyakorlás után, igazi fejlődés.

Egy teljes, végig gyakorlott nap után, érdemes újra megpróbálni karika nélkül a lebegést ott, ahol először próbáltuk meg, uszonyhegyen lebegésből. A különbséget érezvén érthetjük meg, egy egész napi gyakorlás kézzelfogható eredményét.

Milyen minősítéssel jár a tanfolyam elvégzése?
Specialitás kártya válható ki érte, ami beleszámít bármely elismerő kártya programjába. Spec. Diver, Advanced Open Water Diver, Master Diver.
Érdemes a tanfolyamot közvetlen a OWD tanfolyam után leghamarabb elvégezni, hogy e látványos fejlődés, a későbbi csoportos merüléseink alkalmával elismerést válthasson ki gyakorlott társaink szemében.











szekér

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!