2008. október 31., péntek

EANx Nitrox Tanfolyam miért is?

Ellentétben sok más egyéb tanfolyammal, ebben nincs gyakorolni való. Nem kell ügyesnek lenni. Nem attól függ a siker, hogy a vízben ki hogyan mozog. Nem is jár merüléssel, gyakorlással a tanfolyam.

Ezt meg kell tanulni!

Elméletből áll az egész.
Oxigénnel dúsított levegő, egy gázkeverék, a Nitrox. Nem egyéb. Enriched Air Nitrox EANx. Az x-et egy szám fogja majd helyettesíteni, ami a keverés arányára utal.

Miért hasznos a tanfolyam?

Azért hogy a búvár egyik legnagyobb ellensége a Nitrogén, kisebb arányban kerüljön belélegzésre a merülés során. Vagyis, az egészségünk védelme érdekében.

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

Miről fogsz tanulni a tanfolyam alatt?

Először is tisztázzuk a a levegő összetételét. Azt, hogy hogyan hat szervezetünkre merüléskor, nagyobb nyomás hatására. Kitárgyaljuk a nitrogén káros hatásait, és az hogy hogyan változtathatunk előnyösen az arányán.

A megváltoztatott összetétellel is megtanulunk számolni merülési táblázatokkal, ahogy az alaptanfolyamon. Ekkor válik nyilvánvalóvá az igazi előnye a nitroxnak. Megértjük miért lesznek tisztábbak az emlékeink a merülésekről, miért leszünk kevésbé, -vagy egyáltalán nem- fáradtak, miért lehet hosszabb a merülésünk. Tehát az élmény fokozódik!
Ezt kapjuk a Nitroxtól.

Ma már nem szükséges levegővel merülni. Na jó usziba nem viszünk Nitroxot, Dorogra sem.
De nyaralóhelyeken, ma már szinte minden búvárbázison hozzáférhető.

Ha ennyire hasznos, miért nem használhatja mindenki feltétel nélkül?
A különböző keverési arányok különböző mélység határokat szabnak. Ezek szabályok, melyek betartása kötelező. Ez nem jelent korlátokat a szabadidős búvárok mélységhatárain belül. A határok túllépése azonban balesetveszélyes. Ezért kell a tanfolyam, hogy mindenki előtt tiszta, világosan érthető legyen, a keverék előnye és helytelen használatának veszélye.
Tudnunk kell a keveréket analizálni, (keverési arányát megmérni) egy erre a célra szolgáló műszerrel, (oxigén analizátor).

Képesnek kell lennünk, a saját magunkkal vitt keverékünk maximális mélységhatárát kiszámolni és azt, mindenki számára jól látható módon, a palackunkon nyilvánvalóvá tenni. Ekkor számíthatunk segítségre merülő társainktól, ha számukra is szabály a maximális merülési mélységünk.

Felelős, a nitroxot árusító személy, hogy csak tanfolyamot végzet és azt kártyával is igazolni tudó, búvár vásárolhasson és használhasson gázkeveréket. Minden esetben köteles a kártyát elkérni. /Tanfolyam ideje alatt, ha még nincs kártya, gázkeveréket, csak az oktatónak szolgáltathatnak és a felelősség is az övé./

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!

Téli időszak anNitrox tanfolyamok szezonja

Nem merüléshez kötött, de opcionálisan medencében ki lehet próbálni. Általános medencei gyakorlatnak jó, össze lehet kötni más tanfolyamok medencei moduljával. Pl. lebegőképesség, vagy mentőbúvári tanfolyamok medencei foglalkozásaival. Viszont annál komolyabb az elmélet anyaga, amit tankönyvből, DVD-ről, plusz, személyes konzultációkon is megtanulhatunk. Elméleti vizsga teszt írással zárul, gyakorlati része, a gáz analizálása és az alapján történő merülési paraméterek pontos meghatározása, címke írás, palackra ragasztás, vagy külön erre a célra szolgáló tábla is lehet.
OWD tanfolyam után közvetlen végezhető, sőt ajánlott. Ez fontos alapképzettségnek számít ma már.
Specialitás kártya igazolja a végzettséget, mely az elismerő kártyák programjaiba beszámíthatók. Pl. Speciality Diver, Advanced Open Water Diver, vagy a Master Diver. Hogy a hivatásos fokozatokat ne is említsem!

Tanfolyamok folyamatosan, otthontanulással indulhatnak, így mindenki saját időbeosztásától függően végezheti.

Akinek a tél hosszú és holtszezon, továbbképzéssel fejlesztheti tudását, gyarapítsa ismereteit.
szekér

Ne maradj le egy eseményről sem, iratkozz fel a Szekér Dive Team Hírlevélre és email-ben értesítünk minden búvártanfolyam és búvártúra előtt!