2010. február 20., szombat

DIR, Halcyon lámpák!

Mi a különbség a HID és a halogén lámpák között?

A HID (High Intensity Discharge - magas intenzitású kisüléses) világítási technológia az izzószálas hagyományos lámpatestek helyett gázkapszulát használ a világításhoz. A fény két egymáshoz közel elhelyezett elektróda közötti kisülés eredményeképpen bocsátódik ki, az elektródák hermetikusan elzárva helyezkednek el egy kis kvarckristály csőkapszulában. Az ilyen lámpák működéséhez különálló akkumulátorra van szükség, amely a megfelelő feszültséget és áramerősséget biztosítja. A kibocsátott fényerő nagyobb, mint a halogén izzók esetén, ugyanakkor kevesebb energiát fogyaszt, és jobban visszaadja a természetes napfény színmelegségét.

A HID világítás több szempontból előnyösebb, mint a hagyományos halogén főlámpák:

  • Nagyobb teljesítmény. A Halcyon 18W-os HID lámpája körülbelül annyi lumen fényt eredményez, amennyit egy 55W-os halogén izzó, miközben a hatékonyság a 3-5-szöröse. A 10W-os HID csak körülbelül 500 lument bocsát ki, de a 6000K tényleges színmelegségnek köszönhetőn csaknem olyan fényesnek tűnik, mint az 55W-os halogén izzó. A HID lámpa lumen per watt (LPW) hatékonysága körülbelül 6-8-szorosa az izzós lámpákénak.

  • Fehérebb fény. A HID megvilágítás fénymelegsége jobban közelíti a természetes napfényét, mint a halogén rendszeré, amely összehasonlítva inkább sárgásnak tűnik. A "korrelált színmelegség" azt jelenti, hogy milyen fényt ad a lámpa különböző színmelegség használata mellett. A színmelegség mérésére használt tradicionális értékek az izzókban használt anyagok tulajdonságaira utalnak. Tipikus ilyen értékek: 2800K (normál izzó), 3000K (halogén), 4100K (hideg fehér vagy SP41 fluoreszcens színek), 5000K (napfényt közelítő fluoreszcens színek) Minden Halcyon HID lámpa eléri az 5000K-t vagy meghaladja azt. A fehér fénynek van egy úgynevezett érzékelt fényessége, amely megegyezhet a fenti típusokkal. Egy HID-es lámpa fényesebbnek tűnik a szem számára, mint egy ugyanolyan lumen teljesítményű, több wattos más típusú lámpa.

  • Hosszabb élettartam. A HID lámpa átlagosan 3-5-ször hosszabb élettartamú, mint a halogén fényforrás. Normális esetben a Halcyon HID izzó több mint 1000 alkalommal használható.

Posted via email from Szekér búvároktató

Halcyon videosorozat 04.

Download now or watch on posterous
04-Cinch_crotch_strap.mov (11874 KB)

Agyékheveder fűzése!

Posted via email from Szekér búvároktató

Halcyon Infinity videosorozat 03.

Download now or watch on posterous
03-Cinch_Assembly.mov (9112 KB)

Hogyan szereljük az adaptert a háttámlára?

Posted via email from Szekér búvároktató

2010. február 18., csütörtök

Infinity videosorozat

Download now or watch on posterous
02-Cinch_Componets.mov (19360 KB)


Akár a monopalackkal használt Eclipse, vagy a duplához használt Evolve wingek, egyaránt használhatók Cinch adapterrel. Részletesen megfigyelhető a videón!
A Halcyon magyarországi forgalmazója, a DIR Búvár Kft.
bolt: 1125 Bp. Gyöngyvirág út 21.
+36 70 9490087
szekér
hívj fel
skype: szeker1957

Posted via email from Szekér búvároktató

DIR Jelző- és emelőbóják

Hogyan kell az emelőbóját vagy jelzőbóját orsó használatával felengedni?

A megfelelő kiegyensúlyozás és lebegőképesség minden merülés elengedhetetlen feltétele. Különösen fontossá válnak ezek a merülés végső szakaszában, amikor biztonságos emelkedést és megfelelő dekompressziós vagy biztonsági megállót akarunk végrehajtani.

A merülések során a felszíni jelzőeszközök jól használhatók vészhelyzet esetén, vagy arra, hogy a dekompressziós időt töltő búvárok kommunikálni tudjanak a csapat felszínen tartózkodó tagjaival. A merülő csoport tagjainak képesnek kell lenniük a felfújható felszíni jelzőeszközök rutinszerű használatára.

A Halcyon megfelelő megoldást kínál minden helyzetre, akár a búvár nyílt tengerre való kisodródásáról van szó, akár arról, hogy a hajónak jelezni kell a búvárok tartózkodási helyét. A Halcyon a legkisebb felszíni jelzőbójától a 185 cm hosszú életmentő tutajig sokfajta emelő és jelző felszerelést forgalmaz, amelyek a szabványos SCUBA alacsony nyomású inflátor tömlővel fújhatók fel.

A zártrendszerű megoldás

Az alacsony nyomású tömlő használatával minden zárt rendszerű bója könnyedén felfújható, miközben a búvár a semleges lebegőképességet és vízszintes testhelyzetet meg tudja tartani. A felengedési mélység elérése előtt ki kell húzni az inflátor tömlőt a csatlakozásból, és elő kell venni a használni kívánt jelzőeszközt a tárolásra használt zsebből.

Emelkedés közben ritkán fordul elő, hogy a szárazruhába vagy a wingbe levegőt kell fújni, így szabadon használhatjuk az alacsony nyomású inflátor tömlőt a gyors és egyszerű felfújáshoz. Először kis mennyiségű gázt kell befújni a bójába, amely kisebb térfogatot eredményez, mint a búvár mellkasa, ezáltal a bója kiegyenesedik, és könnyebben irányíthatóvá válik. A műveletet el lehet végezni szájjal, vagy az inflátor tömlő rövid ideig tartó használatával. A tömlőt csatlakoztatni kell a bójához, és ott kell tartani, amíg a kívánt gázmennyiség a bójába kerül. Ennek során a tömlő NEM RÖGZÜL a bójához.

Ez után a bóját a búvár a kezében tartja úgy, hogy az előtte lebeg. A szabad kézzel meg kell fogni az orsót, és a bója alján lévő rozsdamentes acél gyűrűhöz kell hurkolni. Az orsót át kell fűzni a hurkon, így biztosan rögzíthetjük a bójához. Ha ezzel kész vagyunk, meg kell tölteni a bóját a mélységtől függő mennyiségű gázzal, és el kell engedni azt. Az orsó eközben szabadon fut, a kötél folyamatosan feszül, és a bója a felszínre emelkedik.

Fontos megjegyezni, hogy a kötél referencia célokat szolgál, és nem azt, hogy ezen lógjunk. Az orsót fokozatosan feltekerve beállítható a dekompressziós megállások mélysége, ha a bóját vízen úszó, dekompressziós megállót jelző eszközként használjuk.

Tanács hideg víz esetére: ha vastag kesztyűt használunk, akkor az orsó felett egy szabványos OK jelzést kell képezni úgy, hogy a kötél a hüvelykujj és a mutatóujj között helyezkedik el. Az orsó nem fog lesüllyedni, inkább lebegni fog a kéz alatt, miközben a bója felfelé emelkedik.

Posted via email from Szekér búvároktató

Halcyon Infinity

Download now or watch on posterous
01-Cinch_adjustment.mov (6942 KB)

Szenzációs újítás!

sorozat 01-Cinch (nyregheveder)

Posted via email from Szekér búvároktató

2010. február 17., szerda

Lebegőképesség szabályozó rendszerek (MC)

DIR

 Lebegőképesség szabályozó rendszerek (MC) 

A Halcyon MC-ken miért nincsenek nagy első zsebek, mint a hagyományos mellényeken?

A mellényre rögzített zsebek legalább két alapvető oknál fogva problémásak.

  1. Az első és oldalsó zsebek úszás közben hátráltatják a haladást, a búvár törzse körül lévő víz áramlását gátolják. Gondoljunk a búvárra úgy, mint egy vízen sikló hajótestre. Nyilvánvaló, hogy azok a hajók siklanak gyorsabban, amelyek a lehető legkisebb ellenállást állítják a víz útjába. Az áramlás csökkentésének igényére való válaszul jöttek létre azok a lebegőképesség szabályozó rendszerek, amelyek ma meghatározóak a piacon.

  2. A mellény elején található zsebek nem optimálisak a bennük tárolt dolgok áttekintésére és elérésére. Ilyen elrendezés esetén a zsebek annyira közel esnek a kéz és a váll "forgatópontjához", hogy számos testhelyzetben nehézkes vagy lehetetlen a zsebek elérése.

A DIR-es megoldásnak megfelelő, a búvárruhákon és a hevedereken elhelyezett zsebeket könnyebb látni és elérni. Eredetileg azért helyeztük át a zsebeket, mert a mély barlangi és óceáni merülések során szkútereket használtunk, és fontos volt a sebesség. Az áthelyezés eredményeképpen a zsebekben lévő tárgyakat ki tudtuk venni 45-60 méter/perc sebesség mellett is.

A Halcyon MC-khez vásárolható cipzáras zseb, amely a hevederre fűzhető, és van benne egy 5 cm-es D-gyűrű. A cipzáras zseb egy kézzel üzemeltethető. A Halcyon jegyzet zseb (Halcyon Notes Pocket) egy lapos zseb, amely kitűnően alkalmas az iránytű, a víz alatti írótábla és a dekompressziós táblázatok tárolására. A szorosan felfűzött zsebek sokkal könnyebben elérhetők, mint a mellényre rögzítettek, és az előrehaladást is kevésbé gátolják.

Posted via email from Szekér búvároktató

2010.02.20.-án szombaton uszi

2010.02.20.-án szombaton 13.00.-15.00.h medencés merülést szervezek.

Helyszín:NSU Margit szigeti uszoda,fedett műugró medence (4m mély).

Találkozás:12.00.h az uszi előcsarnokában.

 
Költségek:uszi belépő,palack töltés,felszerelésbérlés,medencebérlési hozzájárulás.

  Várom jelentkezésedet!

szekér
+36 70 9490087

Posted via email from Szekér búvároktató

2010. február 16., kedd

uszoda

Próbamerülések uszodában!

 

Ha megérett benned az elhatározás, hogy te is csatlakozz a búvárok egyre népszerűbb táborához, megtanulnád, vagy csak kipróbálnád, ezt most megteheted. Tavak tengerek partján nyaralások alkalmával, kíváncsiságodat felkeltette, a sok búvár látványa?

Az uszodai próbamerülések kényelmesek, biztonságosak, játékosak. Kellemes hőmérsékletű vízben jó megvilágításban, nagyszerű a látótávolság.

Nem szükséges előképzettség vagy tapasztalat.

Nem kell saját felszereléssel rendelkezni és nincs kötelezettség.

Ha tetszik, elhatározhatod magad, hogy belevágj egy tanfolyamba akkor, a részleteket is megtudhatod személyedre szabottan a foglalkozást vezető búvároktatótól. Uszodai próbamerülések hetente csak 2alkalommal az esti órákban, könnyen, előre tervezhető időben.

Jelentkezz bármelyik elérhetőségünkön és minden részletet megbeszélhetsz!

Hozd el barátaidat, családtagjaidat, az élményt fénykép és videó felvételekkel tesszük számodra felejthetetlenné!

 

Jelentkezésedet várja,

Szekér

 

elérhetők vagyunk:

mobil: +36 70 9490087

DIR Búvár Kft.

cím: 1125 Budapest Gyöngyvirág ut 21.

honlap: www.dirbuvar.hu

mail: szeker@dirbuvar.hu

mail: info@dirbuvar.hu

skype: szeker1957

 

hétvégén is:

mail: szeker.buvar@gmail.com

Posted via email from Szekér búvároktató

2010. február 14., vasárnap

Halcyon: a helyes választás

DIR

 Halcyon: a helyes választás 


2005: a Halcyon Ausztrália megkezdi a "terjeszkedést" odalenn
A Halcyon eltökéltsége a lehető legjobb búvárfelszerelés előállításával kapcsolatban nem ér véget azzal, hogy a felszerelés elhagyja a gyárat. Bár a felszereléseink élettartama hosszú, eleget merültünk már ahhoz, hogy tudjuk, milyen nem várt események fordulhatnak elő. Lehet, hogy egyszer elfelejted a lámpát rögzíteni a vízbe ugrás előtt. Máskor előfordulhat, hogy merülő társad véletlenül rádobja dupla 15-ös palackját a wingedre, és ezért megy tönkre. Általában ez persze olyankor történik, amikor éppen életed merülésére készülsz valahol a világ másik felén. Máshogy fogalmazva, az ember az elromlott felszerelést minél hamarabb vissza akarja kapni működőképes állapotban, és merülni vele. A hibás alkatrész elküldése egy másik kontinensre javítás céljából, sokszor nem a legjobb választás.

Tudjuk, hogy az eladás utáni szolgáltatások elengedhetetlenek mindazok számára, akik a mi felszereléseinkre hagyatkoznak a víz alatt. Ezért a Halcyon jól kiépített szerviz részlege minden szükséges ismeret és anyag birtokában van ahhoz, hogy minden eladott terméket gyorsan meg tudjanak javítani. Corey Smith tekinti át ezt a területet, a hatékonyságra való törekvés jegyében. Corey a minőség-ellenőrzés vezetőjével (Bob Richardson) együtt minden követ meg tud mozgatni a gyárban annak érdekében, hogy a hibás felszerelések megjavításra kerüljenek. Corey keze alatt a javítások átlagos időtartalma 3 munkanap körül van.


Corey Smith szervizbeli munkaasztalánál

Patrick Prather a szállítmányozási részlegben
végzi az utolsó simításokat egy szállításon


Ügyfeleinkkel viszonteladói hálózatunk tartja a közvetlen kapcsolatot. Ken Charlesworth kezeli az USA-beli, kanadai, mexikói és karib-térségi forgalmazói hálózatot. Ken tizenéves kora óta búvárkodik, és több mint 20 éve oktató. Ken is olyasvalaki, akinek a csomagtartójában majdnem mindig van vizes búvárfelszerelés, és ha éppen nem a gyárból telefonál valamelyik viszonteladónkkal, akkor vélhetően a környékbeli víz alatti barlangok egyikében időzik.

Természetesen, ha az ember Észak-Amerikán kívül vásárolja meg Halcyon felszerelését, nem mindig kényelmes visszaküldeni azt javításra a floridai gyárba. Az elmúlt 5 évben a Halcyon a nemzetközi viszonteladói hálózat munkatársait felkészítette a legtöbb gyakori javítási feladat elvégzésére. Forgalmazóink széles körben képesek a garanciális darabokat javítani vagy cserélni. Ha pótalkatrészekre van szükség, azokat jó eséllyel lehet elfogadható időn belül beszerezni a világ minden részén. Debbie Wittenberg több mint egy évtizedes tapasztalatot szerzett a búvárfelszerelések gyártásában, ő foglalkozik - sikeresen és hatékonyan - a nemzetközi értékesítési hálózattal.

A Halcyon nemzetközi hálózata meglehetősen kiterjedt, a naprakész listákat és elérhetőségeket a Halcyon honlapján lehet megtalálni.

Néha nem javításra van szükség, csupán valamilyen konkrét kérdéssel kapcsolatos felvilágosításra. A Halcyon honlapja mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy választ kínáljon a búvártársadalom által gyakran feltett kérdésekre a különböző termékekkel, illetve az ezek mögött álló technológiával kapcsolatban. A termékismertetők mellett a gyakran ismételt kérdések között válasz kapható olyan kérdésekre, hogy miként működnek a HID lámpák, vagy hogyan kell a felszíni jelzőbóját orsóra kötve felengedni. Ha a honlapon nem található válasz valamelyik kérdésre, akkor az info@halcyon.net címre kell e-mailt írni, és David Sweetin olyan gyorsan válaszol, amennyire csak lehetséges. Egyébként David GUE oktató és a Woodville Karst Plain projekt búvára.

Posted via email from Szekér búvároktató

Halcyon, Hogyan állítjuk elő a felszereléseket?

http://www.dirbuvar.hu/src/index.php?item=1.3

DIR

 Hogyan állítjuk elő a felszereléseket? 


Perry Blanton a Pioneer 36-os wing alapanyagául szolgáló cordura anyagot készíti elő, és helyezi a forrasztógépbe

A búvár felszereléseket gyártó cégek egy része egyszerűen leszerződik valamelyik ázsiai gyárral, és egy létező termékpalettáról kiválasztja az általa forgalmazni kívánt termékeket. Egy jól megválasztott embléma, egy raktár, egy áruház, és kész is a vállalkozás.

A Halcyon másképpen működik.

Először és mindenek előtt, mindannyian búvárok vagyunk. Mint a barlangi merülők és a technikai búvárkodást űzők általában, mi is az "1-es személyiség típushoz" tartozunk. Az ebbe a típusba tartozó emberek azt kutatják, hogyan kell a dolgokat jól csinálni. Azért hoztuk létre ezt a céget, hogy előállítsa azt a felszerelést, amit mi magunk akarunk használni, ezért a teljes gyártási folyamat lehető legnagyobb részét egy fedél alatt akartuk tudni. Nem tudunk acélt préselni és műanyagot önteni (még), de van egy tapasztalt és ügyes csapatunk, akik szövetekből és egyéb anyagokból el tudják készíteni azt, amit büszkén a legjobb elérhető búvárfelszerelésnek nevezünk.

Steve Pulliam és Bob Richardson két ember azok közül, akik a gyárban dolgoznak. Steve az elsők között volt, akik elkezdtek dolgozni High Springs-ben a Halcyon felszerelések előállításán. Olyasfajta ember, aki annyira figyel minden apró részletre és anyagra, hogy képes lenne acélból és fából szabadidejében vadászfegyvert fabrikálni. Vezető gépészként kezdte a Halcyon-nál, ma ő a gyártási igazgatónk. Bob az Amerikai Gépészmérnökök Társasága által minősített gépészmérnök, aki a Halcyon-hoz való csatlakozása előtt évekig járta a világot, hogy különböző gyáraknak segítsen termelési és folyamatszervezési kérdésekben. A Halcyon-nál ő a felelős a minőség-ellenőrzésért és a műszaki folyamatokért. Emellett 22 éve aktív búvár. Bob és Steve együtt dolgoznak azért, hogy a Halcyon a lehető legszigorúbb minőségellenőrzési rendszert érvényesítse minden olyan termék esetében, amely a katalógusban szerepel.


A Halcyon varróüzeme, gépészeti központja, minőség-ellenőrző részlege

A folyamat azelőtt megkezdődik, hogy bármilyen nyersanyag megérkezne a gyárba. A termékfejlesztő csapat folyamatosan vizsgálja a felhasznált alapanyagokat, hogy azok kielégítik-e a vevők által támasztott minőségi követelményeket. Soha nem lehet tudni, hogy hol lehet megtalálni a legalkalmasabb anyagokat - a háttámlákat egy katonai és autóipari beszállítótól; vagy éppen a nyersanyagokat az orvosi, robottechnikai és repülési iparág cégeitől. Minden egyes alapanyagot leltárba vétel előtt megvizsgál a minőség-ellenőrzési csoport, a wingeket alkotó szövet minden egyes méterétől kezdve azokig a karabinerekig, amelyek a vezetőorsókra kerülnek.

A minőség-ellenőrzési csoporttól az alapanyagok vagy a gépcsarnokba, vagy a szövetszobába kerülnek. A gépcsarnokban folyik az esztergálás, a fúrás és a forrasztás. Ugyanitt készülnek a DIR-es tömlők a tömlőkészletekhez és az MC-khez. A szövetek forrasztásra való előkészítése az RF (rádió frekvenciás) forrasztóban történik. A Halcyon az egyike azon néhány búvárfelszerelés gyártónak, amely minden anyagot képes maga forrasztani: a wingekhez használt "lufikat" és burkokat, a felfújható jelzőeszközöket és emelőbójákat. Ezért merünk nyugodtan az összes forrasztásra örök garanciát vállalni. A felfújható eszközökön a forrasztás után a varrórészlegben elvégzik a szegést és méretre vágást, ezután az összeszerelő üzemben felhelyezik a túlnyomás kiengedő szelepeket és elvégzik a próbákat.

A termelési folyamat végén minden visszakerül a minőség-ellenőrzési csoporthoz. Munkatársaink minden felfújható eszközt 24 órán keresztül felfújva tartanak, így ellenőrzik azt, hogy nem eresztenek-e. Minden Helios, Proteus és Scout lámpát 91 méteres nyomás-ellenőrzésnek vetünk alá, mielőtt szállításra kerülnének. A különböző felszerelések csak akkor kerülhetnek a raktárkészletbe és indulhatnak el célállomásukra, ha a végső ellenőrzésen is probléma nélkül átestek.


2005: A Halcyon MC-ket és lámpákat használják az
"Into the Blue" (magyarul "A tenger vadjai") című filmben.
Bemutató az USA-ban 2005. szeptember 30-án,
Magyarországon 2006-ban.
Vannak további előnyei is annak, hogy gyárunk a teljes gyártási folyamatot lefedi. A Halcyon párját ritkító felszereltséggel rendelkezik a speciális megrendelések kielégítéséhez. Rendszeresen állítunk elő felszereléseket katonai és polgári biztonsági búvárcsapatok számára. Hollywood-ba is eljutottunk, a kamerák mögé és elé is. Lámpáinkat számos dokumentum- és természetfilmben használták világszerte. Felszerelésünk feltűnik például az Alias sorozatban, az After the Sunset ("Az utolsó gyémántrablás" Pierce Brosnan és Woody Harrelson szereplésével) és az Into the Blue ("A tenger vadjai" Jessica Alba és Paul Walker szereplésével) című mozifilmekben.

Posted via email from Szekér búvároktató