2010. február 26., péntek

FELSZERELÉSEK Háttámla

Háttámla!

  • A háttámla speciális kialakítása révén (Pioneer MC esetén) alkalmas a (szimpla) palack rögzítésére, nincs szükség külön rögzítő adapterre.

  • 2,72 kg-os (6 font) rozsdamentes acél és alumínium kivitelben is kapható.

  • A háttámlán lévő lyukakhoz csavarozhatók a különböző eszközök tárolására alkalmas zsebek.

  • Az alumínium háttámla felületkezelése a hadiiparban használt szabványoknak megfelelő, megóvja a háttámlát a rozsdásodástól és a karcolódástól.

Halcyon búvárfelszerelések magyarországi forgalmazója a DIR Búvár Kft. Budapesten a 1125 Gyöngyvirág út 21. ben.
Hívd telefonon,: +36 70 9490087 Szekér

Posted via email from Szekér búvároktató

FELSZERELÉSEK Háttámla, hevederzet és súlyozás

Biztonsági heveder rendszer

A Halcyon heveder rendszere (Secure Harness) végtelen beállítási lehetőséget biztosít, így minden búvár és merülő felszerelés esetén tökéletesen testre szabható. Férfiak és nők, nedves vagy száraz ruhát használók egyaránt ezt a hevedert fogják a legstabilabbnak és legjobban beállíthatónak tartani.

  • Az ötpontos rendszer szoros illeszkedést biztosít, és megakadályozza a palack elfordulását vagy kicsúszását.

  • Az MC tároló zseb (MC Storage Pak) megfelelő tárolást biztosít az emelő- és jelzőeszközöknek.

  • A hajlított D-gyűrűk révén egy kézzel kezelhetők olyan felszerelések, mint a Scout tartalék lámpák vagy a stage palackok.

  • A D-gyűrűk tetszőlegesen mozgathatók, így nincsenek többé kényelmetlen rögzítési pontok a felszerelésen.

Posted via email from Szekér búvároktató

2010. február 25., csütörtök

2010. február 24., szerda

Halcyon Evolve MC

FELSZERELÉSEK

Lebegőképesség szabályozó rendszerek (MC)

Evolve MC


Az új Evolve dupla palackos lebegőképesség szabályozó rendszer kifejlesztésével a Halcyon magasabbra tette a lécet a pontos lebegőképesség beállítás tekintetében.

Az Evolve egy intenzív, két éves termékfejlesztés és tesztelés eredménye. A korábbi duplapalackos rendszerek általában patkó alakú lufit tartalmaztak, ezzel szemben az Evolve a nagy sikerű Eclipse egypalackos wing körkörös formáját veszi át.

Az Evolve wingeket a Halcyon a profi búvárok számára fejlesztette ki. A termékfejlesztő csapat a stabilitás, a lebegés és a kiegyensúlyozás javítására törekedett elsősorban. A körkörös forma precíz lebegőképesség szabályozást és kiegyensúlyozást tesz lehetővé. A vízszintes tartást elősegíti, hogy a palackok aljánál megnöveltük az emelőerőt. Az Evolve csaknem teljesen kiküszöböli a gáz felgyülemlését a wing valamelyik részében.

A technikai búvároknak feltétlenül képesnek kell lenniük arra, hogy a lebegőképességet az inflátor és a hátsó kiürítő szelep segítségével is szabályozni tudják. Az Evolve esetében (ahogy az Eclipse rendszereknél is) a hátsó szelep használata egyszerű. A roncsmerülők és a barlangi búvárok azonnal elismerik az Evolve könnyen szabályozható lebegőképességét.

Az Evolve wing körülöleli a palackokat, ezáltal a legáramvonalasabb dupla wing a piacon. A búvár akár úszik, akár szkútert használ, kisebb ellenállást okoz a víz alatt, és növeli a haladás hatékonyságát.

Az Evolve számtalan tesztelésen esett át, minden elképzelhető körülmény között: trópusitól sarkköri vizekig, alumínium és acél palackokkal, hagyományos és újralélegzős levegőellátással. A Halcyon nemzetközi teszt csapatával szorosan együttműködve véglegesítette az Evolve rendszert, azzal a céllal, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb áttörését alkossa meg a dupla wingek körében.

Az Evolve wing teljes mértékben kompatibilis a jelenleg létező MC rendszerekkel, 18 kg-os (40 font) és 27 kg-os (60 font) emelőképességgel kapható. A wingeket meg lehet vásárolni önmagukban is, vagy egy teljes MC rendszer részeként.


Evolve 40 MC


Evolve 60 MC


Minden Halcyon Pioneer, Eclipse, Explorer és Evolve MC, illetve a wingek is a nem szervizelhető OEM inflátorral kerülnek forgalmazásra. A Halcyon precíziós inflátor a továbbiakban opcióként áll azoknak a búvároknak a rendelkezésére, akik alacsony sebességű, felhasználó által szervizelhető inflátort szeretnének használni. 2006-os újdonság, hogy a Halcyon precíziós inflátor nikkellel bevont réz szelep alkatrészeket tartalmaz, így hosszabb ideig használható tengeri környezetben szervizelés nélkül.

Posted via email from Szekér búvároktató

Halcyon Explorer MC

FELSZERELÉSEK

Lebegőképesség szabályozó rendszerek (MC)

Explorer MC

Az Explorer MC a duplapalackos merülésekhez használható régebbi Halcyon felszerelés. Az Explorer többfajta emelőképességű kiszerelésben kapható, amelyek biztosítják a különböző merülések által igényelt lebegőképességet (a felhasznált palackok, ruhák és egyéb felszerelések függvényében). Jelenleg 18,14 kg (40 font) és 24,95 kg (55 font) emelőképességű Explorer wingek kaphatók. Az Explorer wingnek létezik egy speciális verziója, amely a zárt rendszerű újralélegzőkkel való használat érdekében került kialakításra. Az Explorer CCR-35 15 kg (35 font) emelőképességet biztosít, és egyedi, delta formájú alakja van.

Az Explorer wingek kialakítása áramvonalas, ezáltal hatékony merülést tesz lehetővé. A keskenyebb, hosszúkás forma, illetve a nyak mögötti tubus segít elkerülni a fejrészt megemelő testhelyzetet. Ráadásul az inflátor könyök a wing hátulján, középen helyezkedik el; így teljesen felfújt állapotban sem ütődik hozzá a palack csaphoz.

Az Explorer lehető legerősebb anyagokból készül. A 400-as nejlon lufi igen szoros szövésű, így jobban ellenáll a kilyukadásnak. Az 1680-as nejlon külső borítás maximális védelmet nyújt a horzsolódás ellen. Ez a két anyag együttesen az elérhető legnagyobb sérülésvédelmet biztosítja.

  • A strapabíró cipzárak 7,62 cm (3 inch) vastag Cordura szalagja segít megóvni a belső lufit a cipzárral való becsípéstől.

  • A hátrész 5,08 cm (2 inch) merevítő hálóval van megerősítve.

  • A vízelvezető rendszer biztosítja, hogy a wing felszínéről gyorsan le tudjon peregni a víz. Így nem kell a többlet súllyal küszködni, és a hajóra való visszamászás is könnyebb.

  • Az inflátor könyökén 5,08 cm (2 inch) műanyag feszültség-mentesítő van, amely minimálisra csökkenti a kopást és elhasználódást.

  • A keskenyebb, hosszabb wing javítja az áramvonalasságot és a kiegyensúlyozást.

  • Az új helyre került redős inflátor tömlővel elkerülhetők a palackhoz való hozzáütődésből származó problémák.

  • Minden Explorer wing rendelkezik az Európai Unión belüli forgalmazáshoz szükséges CE minősítéssel.

Az Explorer winghez alumínium vagy 2,7 kg (6 font) többletsúlyú acél háttámla rendelhető, ezekkel különböző súlyozási igényeket lehet kielégíteni. A 18,14 kg (40) font emelőképességű wing jól használható dupla alumínium palackok és nedves ruha viselése esetén. A népszerűbb 24,95 kg (55 font) emelőképességű Explorer winget a Halcyon a dupla acél palackos merülésekre javasolja, amikor nagyobb emelőképességre van szükség.



Explorer CCR-35

Amikor az egyik vezető mélymerülő, roncs felfedező Mike Barnette egy olyan speciális winget akart, amely az újralélegzővel használható, és megfelel szigorú elvárásainak, az egyetlen olyan gyártóhoz fordult, amely a szükséges tapasztalatokkal rendelkezik: a Halcyon-hoz. A Halcyon múltja a legkiválóbb technikai felszerelések gyártásával, és a házon belüli tervező csapattal megfelelő kombinációt biztosított ennek az egyedi terméknek a kifejlesztéséhez. A csapatmunka eredménye lett az egyedi kialakítású CCR újralélegző wing. A CCR 35 ugyanazokból a kipróbált anyagokból készül, mint a többi Halcyon wing: 1680-as nejlon külső borítás, lyukadásnak ellenálló 400-as Cordura lufi. Ez az RF (rádiófrekvenciás) forrasztású belső lufi a Halcyon minőségi OEM műanyag inflátorához csatlakozik.

A CCR 35 15 kg (35 font) emelőképességű, egyedi patkó alakú wing. A wing a legtöbb zárt rendszerű újralélegzőre felszerelhető. Az újralélegző készülékkel merülő búvárok kellően értékelni tudják a CCR 35 jellemzőit: a búvár feje mögött kis emelőképesség, a palack szelepeknél és az újralélegző aljánál a szükségesnek megfelelően nagyobb emelőképesség. Ez a kialakítás segíti az ideális vízszintes testtartást, és javítja a búvár kiegyensúlyozását a víz alatt. Az inflátor könyök a palack és az újralélegző tartály között helyezkedik el, így könnyen ki- és bekapcsolható az egység, az inflátor nem zavarja a lélegző hurkot, és biztonságosan rögzül a hevederhez. A wing kialakítása lehetővé teszi a tömlők áramvonalas és testhez közeli elvezetését a wing és a háttámla körül. A túlnyomás szelep a wing legalsó kerületénél helyezkedik el, így könnyű a gáz ürítése a wingből.

Mike csapata a Megalodon újralélegzővel tesztelte és finomította az Explorer CCR-35 winget az elmúlt hónapokban. Számos visszajelzősünk van olyan búvároktól, akik a KISS Classic és Sport egységeket használják. Az előzetes tesztelések alapján az Explorer CCR-35 jól működik a legtöbb olyan egyéb zárt rendszerű újralélegzővel, amelyek lefelé fordított palackokat használnak.

Minden Halcyon Pioneer, Eclipse, Explorer és Evolve MC, illetve a wingek is a nem szervizelhető OEM inflátorral kerülnek forgalmazásra. A Halcyon precíziós inflátor a továbbiakban opcióként áll azoknak a búvároknak a rendelkezésére, akik alacsony sebességű, felhasználó által szervizelhető inflátort szeretnének használni. 2006-os újdonság, hogy a Halcyon precíziós inflátor nikkellel bevont réz szelep alkatrészeket tartalmaz, így hosszabb ideig használható tengeri környezetben szervizelés nélkül.

Posted via email from Szekér búvároktató

Halcyon Eclipse MC

FELSZERELÉSEK

Lebegőképesség szabályozó rendszerek (MC)

Eclipse MC

A Halcyon hírnevét a fejlesztés és a minőség iránti elkötelezettség alapozta meg. Búvárok a világ minden részéről választják ezeket a felszereléseket, az általunk követett recept miatt:

  • Merülés, tervezés, prototípus, merülés, átalakítás, merülés, gyártás, merülés.

  • A fentiek ismétlése szükség szerint.
Egyik legújabb fejlesztésünk az Eclipse MC. Körülbelül úgy néz ki, mint egy "kigyúrt" Pioneer MC. A külső borító ballisztikus nejlonból, a belső lufi az Explorer wingeknél használt, biztonságos anyagból készül. Az Eclipse egy kis felületű, felfedező szintű wing, amely maga mögé utasít minden más egypalackos megoldást. Áramvonalas, masszív felületű, jó példája annak, ahogy a Halcyon egyre magasabb szintre fejleszti felszereléseit.

Az Eclipse a Pioneer wingekhez hasonlóan hosszúkás, keskeny profilú, szorosan illeszkedik a palackhoz, ezáltal csökkenti a közegellenállást, és minimalizálja a kifejtendő energiát. A wingen található cipzár megkönnyíti a belső lufi megvizsgálását, kicserélését.

Az éppen használt palack, búvárruha és egyéb felszerelés más-más emelőképességet tesz szükségessé a merüléshez. Ennek megfelelően különböző emelőképességű wingek állnak rendelkezésre.

Az Eclipse MC-hez szükség van egypalackos rögzítőre (STA = single tank adaptor), amelyet a háttámlára kell szerelni. A Pioneer MC-k továbbra sem igényelnek tartót, csak egy pár Halcyon hevedert.

Az Eclipse 13,6 kg (30 font) és 18,14 kg (40 font) emelőképességű kiszerelésben kapható. Mindegyik rendelkezik a CE minősítéssel, amely az Európai Unión belüli forgalomba hozatal feltétele.

Minden Halcyon Pioneer, Eclipse, Explorer és Evolve MC, illetve a wingek is a nem szervizelhető OEM inflátorral kerülnek forgalmazásra. A Halcyon precíziós inflátor a továbbiakban opcióként áll azoknak a búvároknak a rendelkezésére, akik alacsony sebességű, felhasználó által szervizelhető inflátort szeretnének használni. 2006-os újdonság, hogy a Halcyon precíziós inflátor nikkellel bevont réz szelep alkatrészeket tartalmaz, így hosszabb ideig használható tengeri környezetben szervizelés nélkül.

Posted via email from Szekér búvároktató

Halcyon MC (Multifunkcionális Compenzátor)

FELSZERELÉSEK

Lebegőképesség szabályozó rendszerek (MC)

9 méteren a korallok között, 40 méteren egy roncsban, vagy 90 méteren egy barlangban, a búvárkodás lényegi elemei megegyeznek. A cél minden esetben az élvezhető és biztonságos merülés, amelynek feltételei: a jó lebegőképesség, a megfelelő súlyozás és kiegyensúlyozás, a hatékony előrehaladás, a szükséges életmentő eszközök. A Halcyon MC (Multifunction Compensator, MC = multifunkcionális lebegőképesség szabályozó rendszer) képezi ennek a búvárkodási rendszernek az alapját, amelyeket úgy terveztek, hogy előnyös jellemzőket biztosítsanak a felsorolt területeken.

Lebegőképesség

A Halcyon rendszerek a megfelelő lebegőképességet és súlyozást biztosítják minden típusú merüléshez. Az Eclipse és a Pioneer az egypalackos, az Evolve és az Explorer a duplapalackos merülésekhez használható, mindegyik számos lehetőséget kínál az emelőképesség és a súlyozás megfelelő biztosítására.

Súlyozás

A Halcyon felszerelésekre mind eldobható, mind fix súlyokat fel lehet szerelni, a búvár és a merülés által megkívánt módon. A rozsdamentes acél háttámla 2,72 kg súlyt biztosít, amely egyenletesen oszlik el a búvár hátán. Ha erre a többlet súlyra nincs szükség, akkor alumínium háttámlát is lehet használni. (Az alumínium háttámla másik előnye, hogy repüléskor könnyebb belül maradni az engedélyezett súlylimiten - a fordító megjegyzése.)

A Halcyon ACB (Active Control Ballast = Aktív Vezérelhető Súlyrendszer) rendszer oldalanként 2,72 kg-tól 6,8 kg-ig terjedő súlyt képes tárolni. További súlyozási lehetőséget biztosítanak a háttámlára vagy a palackokra szerelhető V-ólmok és Keel ólmok.

Kiegyensúlyozás

A Halcyon MC-k a kiegyensúlyozásra az 5 pontos biztonsági heveder rendszert használják, amely a megfelelő súlyeloszlást és stabilitást tesz lehetővé. Azáltal, hogy a súlyok nem a derékon helyezkednek el, nem csak a hátfájás kerülhető el. Mivel a súlyok közelebb kerülnek a felsőtest tömegközéppontjához, könnyebben elérhető az áramvonalas vízszintes testhelyzet a víz alatt. A megfelelő kiegyensúlyozás megkönnyíti az úszást, csökkenti a levegőfogyasztást, ezáltal a merülés egyszerűbb és élvezhetőbb lesz.

Előrehaladás

A Halcyon felszerelések jelentősen csökkentik a víz alatt a haladás érdekében igényelt energiát, nem csak a megfelelő kiegyensúlyozással, hanem a közegellenállás mérséklésével is.

A fizikai törvények szerint a felszerelés felszínének megduplázásával a közegellenállás a 4-szeresére nő, a mozgás során igényelt energia pedig a 16-szorosára. A Halcyon MC-k a lehető legkisebb felületet biztosítják a haladás irányával szemben, így a merülés könnyebbé és hatékonyabbá válik.

Életmentő eszközök

A Halcyon rendszerek integrált életmentő és biztonsági megoldásokat kínálnak, vészhelyzeti és emelő eszközök (például bóják) biztosításával. A jelző- és emelő eszközök az e célra kialakított tároló rekeszekben elrejtve helyezhetők el (lásd az alábbi képen).

A Halcyon heveder rendszere minden búvár és búvárkodási módszertan esetében kiválóan használható, a beállítási lehetőségek végtelenek. Nők és férfiak, nedves és száraz ruhát használók egyaránt és egyértelműen ezeket a felszereléseket tartják a legstabilabbaknak és legjobban beállíthatóknak.

  • Az ötpontos rendszer szoros illeszkedést biztosít, megakadályozza a palack elgördülését és elmozdulását.

  • A tároló zsebekben "láthatatlanul" tárolhatók az emelő és jelző bóják.

  • A D-gyűrűk megfelelő, egy kézzel elérhető rögzítési lehetőséget biztosítanak a kiegészítőknek, például a Scout tartalék lámpáknak vagy a stage palackoknak.

  • Mivel a D-gyűrűk mozgathatók a pántokon, beállítható a búvár számár legmegfelelőbb tárolási pont.

Posted via email from Szekér búvároktató

2010. február 23., kedd

Halcyon videosorozat 05.

Download now or watch on posterous
05-Cinch_weight.mov (6247 KB)

Súlyzsebek (ACB) felfűzése!

Posted via email from Szekér búvároktató