2010. március 12., péntek

Kezelés és hibaelhárítás

FELSZERELÉSEK

 Lámpák 

A HID világításról bővebben

Kezelés és hibaelhárítás

A HID lámpa köríves tubusa intenzív fényt bocsát ki, és ezért különleges biztonsági intézkedésekre van szükség a felszerelés védelme érdekében. Ezek az izzók nagyon magas hőmérsékleten és nyomáson működnek. Az izzó kvarcüveg tubusát tisztán kell tartani. Az üveglámpákat nagy odafigyeléssel kell kezelni, különösen a kvarctubust. A Halcyon HID lámpa DC lámpa, a drótok helyes polaritását be kell tartani a meghibásodások elkerülése érdekében.

VIGYÁZAT: a HID lámpák ibolyántúli, látható és infravörös sugarakat is kibocsátanak. 15 percet meghaladó sugárzás esetén bőr és szem irritáció léphet fel. Nem szabad belenézni a működő lámpa fényébe. Működés közben az izzónak olyan házban kell elhelyezkednie, amely megelőzi a sérüléseket. Az izzót csak akkor szabad eltávolítani, ha a lámpa teljesen kihűlt. A működő izzóhoz soha nem szabad hozzányúlni!

A lámpa üzemeltetése közben ügyelni kell a kvarc tubusra, tisztán kell tartani. Nem szabad megérinteni a tubust, a reflektort és a csatlakoztatott drótokat. A szennyeződések rontják a lámpa hatásfokát, és idő előtti meghibásodásokhoz vezethetnek. Szükség esetén a lámpát denaturált alkohollal átitatott, szöszmentes kendővel lehet tisztítani.

Bár a HID izzók jóval tovább használhatók, mint a halogének, néhány intő jel figyelmeztet arra, hogy az izzó az élettartama végéhez közeledik. Az első tünetek: gyengülő fény és/vagy rendszertelen indulás. Látható jelek: az ívelt tubus végeinek elfeketedése, az elektródák végeinek rongálódása. A HID izzók fémeket tartalmaznak (például higanyt), amelyek károsítják a környezetet. Kérünk mindenkit, hogy környezettudatosan járjon el a HID izzók megfelelő megsemmisítésével.

Az izzó és a nehezék érzékeny az üzemeltetés közben fellépő külső hőmérsékletre. Bár a Halcyon HID lámpák nem termelnek annyi hőt, mint a halogének, mégis ugyanúgy kell ezeket kezelni, mint bármilyen más búvárlámpát. A HID lámpákat csak vízben szabad bekapcsolni, így biztosítható a megfelelő hűtés. Az ilyen lámpák szállításakor ügyelni kell arra, hogy a lámpát ne érje közvetlen erős napfény, forró napokon ne hagyjuk benn az autó belsejében.

Ha a várható élettartam lejárta előtt problémák merülnek fel a lámpával kapcsolatban, érdemes az alábbiakat végigvenni.

Izzók

  • Az íves tubus és a külső borítás esetleges törésének áttekintése.

  • Az üveg és az alap találkozásánál az illeszkedés ellenőrzése.

  • Az izzó törésének és esetleges elveszett részeinek vizsgálata szabad szemmel.

  • Elfeketedések keresése a tubus végeinél.

  • Lerakodások vizsgálata a külső üvegborításon belül.

Nehezék és kondenzátor meghibásodások

  • Második begyújtási kísérlet megpróbálása; szétcsatlakoztatás, 15 másodperc várakozás, és újbóli csatlakoztatás után.

  • Eredeti Halcyon alkatrészek vannak a lámpában? Helytelen teljesítményű izzókkal a nehezék nem fog megfelelően működni.

  • El kell kerülni a környezeti hőmérsékletből adódó túlmelegedést.

  • Meg kell vizsgálni, hogy a vezetékek helyesen vannak-e csatlakoztatva.

  • Meg kell vizsgálni, hogy a ház és a drótozás nem szenvedett-e mechanikai sérülést.

E/O víz alatti csatlakozó konnektorok

Az E/O csövek olyan opcionális kiegészítők, amelyek rugalmasságot és modularitást kölcsönöznek minden Halcyon világító eszköznek. Ezek a víz alatti csatlakozók minden Halcyon videó lámpa részeit képezik.

Az E/O csövek rugalmasságot biztosítanak, de megfelelő figyelmet igényelnek a megbízható működés érdekében. Az idők során a csatlakozók meglazulhatnak, és a csatlakozás gyengülhet. Ez könnyen orvosolható úgy, hogy a csatlakozókat kemény felületre helyezzük, és egy gumikalapáccsal óvatosan megütjük. Ettől a csatlakozó megszorul, és elkerülhető a laza csatlakozás. A másik lehetséges probléma a konnektor végének enyhe oxidálódása többszöri, sósvízben történő merülés után. Finom dörzspapír használatával az oxidáció eltávolítható, és biztosítható a megfelelő csatlakozás.

Egy hibás E/O csatlakozó halogén izzó esetén vibráló fényt eredményez. HID lámpa esetén az izzó kialszik, ha a feszültség egy bizonyos szint alá csökken. Ilyenkor ugyanaz a helyzet, mintha kikapcsoltuk volna a lámpát: a nehezének újra kell indulnia, és az izzónak ki kell hűlnie az újbóli bekapcsolás előtt. Ha a lámpa a laza E/O csövek miatt alszik el, újra kell csatlakoztatni, és várni kell 10-20 másodpercet az újbóli bekapcsolás előtt.

Halcyon búvárfelszerelések magyarországi forgalmazója a DIR Búvár Kft. Budapesten a 1125 Gyöngyvirág út 21. ben.
Hívd telefonon,: +36 70 9490087 Szekér

Posted via email from Szekér búvároktató

Miért van a HID lámpákon nehezék a fogón?

FELSZERELÉSEK

 Lámpák 

A HID világításról bővebben

Miért van a HID lámpákon nehezék a fogón?

A nehezék a HID lámpákon két célt szolgál. Egyrészt biztosítja a megfelelő induló feszültséget az ív kialakulásához és fennmaradásához, másrészt világítás közben biztosítja a megfelelő áramerősséget.

A nehezékek nem csereszabatosak a különböző típusú lámpák között. A nehezék kialakítása elektromos áramkörök segítségével szabályozza a lámpatest működését. Például a feszültség változásának hatása a lámpa eredő teljesítményére attól függ, hogy milyen az áramkör kialakítása. Általában a lámpa finomabb szabályozásához költségesebb nehezékre van szükség.

Halcyon búvárfelszerelések magyarországi forgalmazója a DIR Búvár Kft. Budapesten a 1125 Gyöngyvirág út 21. ben.
Hívd telefonon,: +36 70 9490087 Szekér

Posted via email from Szekér búvároktató

2010. március 11., csütörtök

Halcyon videosorozat 09.

Download now or watch on posterous
09-Cinch_backplate_pad.mov (10437 KB)

Hátpárna rögzítése, az acél háttámlához.

Posted via email from Szekér búvároktató

Lámpák

FELSZERELÉSEK

 Lámpák 

Explorer lámpák

A Halcyon minden merüléshez kínál valamilyen főlámpát. Az Explorer termékcsalád a legújabb fejlesztésű, felfedező szintű elsődleges lámpacsalád. Az Explorer múltja 8 évre nyúl vissza, az eredeti Explorer Pro 14-ig, amely minden bizonnyal az egyik legmegbízhatóbb búvárlámpa, amit valaha gyártottak. Az új Explorer ismét magasra helyezi a mércét: sziklaszilárd akkumulátor, vízhatlan tartály, kiváló és vibrálás-mentes HID világítási technológia.

A tartály mérete lényegesen lecsökkent, az Explorer 4.5 nem sokkal nagyobb, mint egy góliát elemes zseblámpa, az Apollo 200W-os HMI víz alatti stúdió lámpa tartálya alig nagyobb, mint a Proteus 6-osé. Az Explorer 13 új 10W-os HID fejet kapott a mexikói barlangi búvárok igényei miatt - senki nem gondolta volna, hogy 12 órás üzemidővel rendelkező elsődleges fényforrásra lesz valakinek szüksége! A fémnél is erősebb Delrin lámpatartályok valódi mesterművek, és jóllehet 152 méter (500 láb) maximális mélységre készültek, valójában ennél jóval nagyobb (több ezer láb ~ több száz/ezer méter) mélységet is kibírnak.

Proteus lámpák

A Helios lámpák tesztelésének valamelyik hónapjában Jarrod ránézett a polcokon fekvő Explorer Pro 14-es lámpákra, és értetlenül gondolt arra, hogy hogyan tudta évekig hurcolni a nagy tartályt a világ kietlen helyein. A világ búvár társadalma egyetért abban, hogy a felfedező merülések esetében a Explorer feleslegessé tette az Explorer Pro sorozatot.

 

Az Explorer Pro sorozat már nem található meg a Halcyon katalógusokban. Az Explorer Pro 14-es még kapható, de a 3, 4 és 6 lámpák már nem. Azok számára, akik a hagyományos ólomzselés akkumulátorokat kedvelik, a Halcyon a Proteus 3 és 6 lámpákat kínálja. A Proteus 3-as a legkisebb, 10W-os HID lámpa (fókuszálható vagy fix fénysugárral), 2 órás üzemidőre képes és tartálya vékony. A Proteus 6 többféle változatban kapható, a 18W-os HID izzóval 2 órás üzemidővel rendelkezik, árfekvését is figyelembe véve ez a legelérhetőbb nagy teljesítményű, barlangi vagy roncsmerülésekre alkalmas lámpa. A Proteus tartályok nagy tűrőképességű anyagból sajtolva készülnek, ezért az akkumulátor tartónak nem kell szükségtelenül vastagnak lennie.

  • Hagyományos ólomzselés akkumulátor.

  • Az egy darabból készült tartály maximális megbízhatóságot jelent.


Minden Halcyon főlámpára igazak a következők:

  • Rozsdamentes acélból készült rögzítők, tömítések és csatok.

  • A vezetékek végein feszültség csökkentő, törés gátló rögzítések.

  • Nagy átmérőjű Goodman fogó, amely szabadon hagyja az ujjakat, és szárazruhás kesztyűben is kényelmesen használható.

  • Egész élettartamra vonatkozó garancia a tartályra.

  • 152 m (500 láb) mélységig vannak minősítve.

Minden Goodman típusú lámpafej rendelhető opcionálisan felfedező merülésekre kialakított fogóval is. Ezeken található egy hüvelykujj fogó a szkúterezés közbeni tartás megkönnyítéséhez, illetve egy mini kés a fogóra szerelve.


18W-os HID lámpafej

A Halcyon legnépszerűbb, 18W-os HID lámpafeje teljes mértékben állítható, az izzója könnyen cserélhető, a kialakítása szokványos cső alakú. A kibocsátott fény körülbelül olyan, mint egy 75W-os halogén izzó fénye, de lényegesen kevesebb energiát használ.

A Halcyon az elmúlt években az optimális lámpafej tervezésére, tesztelésére és előállítására koncentrált. Célunk a lehető legélesebb fénysugár elérése, ezzel párhuzamosan olyan anyagok és megmunkálások felhasználása, amelyek az első merüléstől számítva évekig üzemképesek maradnak a tenger mostoha körülményei között is.

Minden 18W HID lámpához a Halcyon exkluzív, ultrafényes reflektora tartozik. A parabola kifejezetten a 18W-os lámpafejhez készült, felszíne a Halcyon előírásai szerint gömbölyített és fényezett. A kialakítás miatt elkerülhető a szilánkos törés és lepattogzás, ami előfordul a fémréteggel vákuumosan bevont reflektoroknál. A kiemelkedő védelmet biztosító borítással kombinálva a Helios 18W-os lámpa intenzív, jól fókuszált, fényes, fehér fényt bocsát ki, amelyre a legkülönbözőbb helyzetekben is biztosan támaszkodhatunk.

Az eredeti Halcyon 18W reflektor fénysugara            

Az új, ultrafényes 18W lámpa fénye

A korábbi 18W-os lámpafejekbe gyári szervizben beszerelhető az új reflektor.

10 W-os HID lámpafej

Ez a lámpafej az innováció és a praktikum találkozásából jött létre. A Halcyon teljesen zárt lámpafeje (szabadalmaztatás folyamatban) egy csaknem elpusztíthatatlan lámpát ad a búvárok kezébe, amelyen egy gomb elfordításával könnyen váltogathatunk a pontszerű fénysugár, és a diffúz fénykör között.

Ha a 10W-os lámpát nagyon strapabíró és kompakt kiszerelésben akarjuk megvenni, érdemes megfontolni a fix fénysugarú lámpafej választását. Ez nem fókuszálható, fix 6 fokos fényes és fehér fényt ad, egy MR-11 HID izzó segítségével.


Halcyon búvárfelszerelések magyarországi forgalmazója a DIR Búvár Kft. Budapesten a 1125 Gyöngyvirág út 21. ben.
Hívd telefonon,: +36 70 9490087 Szekér

Posted via email from Szekér búvároktató