2010. március 19., péntek

Explorer gyakran ismételt kérdések

FELSZERELÉSEK

 Lámpák 

Explorer lámpák

Explorer gyakran ismételt kérdések

Hány kisütést/újratöltés bírnak el az NiMH akkumulátorok?

Normális körülmények között általában 800 és 1000 közötti ciklust bírnak ki ezek a telepek. A tényleges érték a használat körülményeitől függ. A többszöri túlságos kisütések rövidítik az élettartamot. Ezzel nem kell foglalkozni a HID világítótesteknél, mert ezek kikapcsolnak, mielőtt a töltöttség a kritikus szint alá csökkenne. Halogén izzó esetén azonban figyelni kell arra, hogy a fényerő halványulásakor ki kell kapcsolni a lámpát a teljes kisülés elkerülése érdekében.

Az NiMH akkumulátorok veszítenek kapacitásukból élettartamuk során?

Minden akkumulátor veszít kapacitásából élete során, általában fokozatosan. A Halcyon NiMH telepek hosszabb élettartamot biztosítanak, és kisebb mértékben veszítenek kapacitásukból, mint a régi NiMH vagy ólomzselés akkumulátorok. Általában 300-400 feltöltés alatt 10-15%-os csökkenéssel lehet számolni.

Az akkumulátor leesett, és erősen hozzáütődött a hajó fedélzetéhez. Ezután nem reagál a töltésre. Elképzelhető, hogy az esés során megsérült?

Igen, egy ilyen ütés okozhat belső sérüléseket. Minden akkumulátor károsodhat ütés hatására. Ilyen esetben a Halcyon cserét javasol. Még akkor is, ha látszólag nincs sérülés, később zárlat vagy folyás jöhet létre, amely további károsodásokat okoz - nem beszélve arról, hogy a merülés során felmerülő meghibásodásokra is számíthatunk.

Az Explorer akkumulátor töltéséhez a Halcyon töltőt kell használni?

A Halcyon Explorer töltő megfelelő töltést biztosít, és minimálisra csökkenti a túltöltés esélyét. Az Explorer telepek élettartama szempontjából a legfontosabb tényezők: a túltöltés elkerülése, a töltési idő és ráta megfelelő vezérlése. Más töltő használata károsíthatja az akkumulátort, és érvényteleníti a garanciát.

A lámpa véletlenül bekapcsolódott szállítás közben, és az akkumulátor teljesen lemerült. Károsíthatja ez az akkumulátort?

Ha az NiMH akkumulátor teljes kisülése után is bekapcsolva marad a lámpa, ez visszafordíthatatlan változásokat okozhat a cellák kémiai jellemzőiben, és olyan élettartam-csökkentő hatásokat okozhat, mint például a rejtett szivárgás. Ha a teljes kisütés bekövetkezik, legalább 3-szor fel kell tölteni és kisütni az akkumulátor annak érdekében, hogy újra megfelelően működjön.

Az Explorer akkumulátor szállításakor és csomagolásakor milyen elővigyázatosságra van szükség?

Az NiMH telepek kezelése és szállítása egyszerű. A következő tanácsok segítenek a maximális teljesítmény, megbízhatóság és biztonság megőrzésében.

  • Megfelelő csomagolást kell használni, az akkumulátor súlyának szem előtt tartásával, annak érdekében, hogy a szállítás közben ne sérüljön meg.

  • Nem szabad feszültség alatt vagy rövidre zárva tárolni az akkumulátorokat.

  • A feltöltött telepek a lehető legkevesebb időt töltsék az Explorer tartályon kívül.


Halcyon búvárfelszerelések magyarországi forgalmazója a DIR Búvár Kft. Budapesten a 1125 Gyöngyvirág út 21. ben.
06 70 9490087 Hívd telefonon,
Szekér

Posted via email from Szekér búvároktató

2010. március 18., csütörtök

Explorer akkumulátor kezelése

FELSZERELÉSEK

 Lámpák 

Explorer lámpák

Explorer akkumulátor kezelése

Töltés

A megfelelő töltés szükséges feltétele az Explorer NiMH akkumulátor hosszú élettartamának. Olyan töltő használata, amely nem pontosan az akkumulátor feszültségéhez, vegyi összetételéhez és kialakításához való, komoly problémákat okozhat. Az elégtelen töltés rontja a teljesítményt, a töltés közbeni túlmelegedés csökkenti az élettartamot, a túlzott töltés pedig akár tüzet, vagy robbanást is eredményezhet. A töltő kiválasztása olyan mértékben fontos az Explorer akkumulátor élettartama szempontjából, hogy bármilyen nem Halcyon NiMH töltő használata érvényteleníti a garanciát. A Halcyon Explore töltő kifejezetten a Helios 4.5, 9, és 13.5 akkumulátorok töltésére készült, és más típusú lámpákhoz nem használható, így a Proteus ólomzselés rendszerekhez sem!

A Halcyon Explorer töltő a hőmérséklet és a feszültség folyamatos mérésével vezérli a töltés erejét. A következő táblázat a saját tesztelések alatt tapasztalt töltési idők átlagát tartalmazza, teljesen kimerült állapotból teljesen feltöltött állapotba való töltésre.

Átlagos töltési idő

Explorer 4.5

1 óra

Explorer 9

2 óra

Explorer 13.5

3 óra

Megjegyzés: a Halcyon NiMH töltő töltés közben felmelegszik. Az akkumulátort a töltés megkezdési előtt ki kell venni a tartályból. A teljes feltöltöttség elérése után a töltőn lévő lámpa folyamatosan égni fog, vagy kialszik. A töltő ezután is csatlakozva maradhat az akkumulátorhoz, bár ez nem szükséges. Ahogy az a következőkben olvasható, minden akkumulátor hajlamos arra, hogy hosszú tárolás esetén lassan kimerüljön. Ha sokáig tároltuk a lámpát, mindig töltsük fel merülés előtt akkor is, ha feltöltött állapotban raktuk el.

NiMH akkumulátor tárolása

Szükségszerűen minden újratölthető akkumulátor fokozatosan merül, függetlenül attól, hogy használják-e világításra vagy sem. A merülés mértéke (önkisülési ráta) a cella kémiai összetételének és a hőmérsékletnek a függvénye. Az NiMH akkumulátorok érzékenyek a hőmérsékletre, ha ez magas, felgyorsul a merülés folyamata. Egy 25° C (77° F) hőmérsékleten tárolt, teljesen feltöltött akkumulátor 30 nap alatt kapacitásának körülbelül a 60%-át veszti el, míg 50° C (120° F) hőmérsékleten ugyanennyi idő alatt teljesen lemerül. A magas hőmérsékleten, vagy sokáig tárolt akkumulátor esetében elképzelhető, hogy csak több kisütés/újratöltés után éri el újra korábbi kapacitását.

Javasolt tárolási körülmények

Az Explorer akkumulátor tárolásakor le kell húzni a csatlakozókat a lámpáról, így elkerülhető a merülés folyamatának felgyorsulása.

Az NiMH akkumulátorok túlzott feltöltés vagy kisütés esetén elsősorban hidrogént bocsátanak ki. Ne tároljunk Explorer lámpát hosszú ideig úgy, hogy az akkumulátor a helyén van, és a lámpafedő le van zárva. Mindig nyissuk ki a fedőt tárolás után és használat előtt annak érdekében, hogy a felesleges gázok kiürülhessenek.

Halcyon búvárfelszerelések magyarországi forgalmazója a DIR Búvár Kft. Budapesten a 1125 Gyöngyvirág út 21. ben.
Hívd telefonon,: +36 70 9490087 Szekér

Posted via email from Szekér búvároktató

2010. március 17., szerda

Halcyon videosorozat 11.

Az Explorer rendszer

FELSZERELÉSEK

 Lámpák 

Explorer lámpák

Az Explorer rendszer

A Halcyon (újra) bemutatja a korábbi Explorer lámpák legújabb változatait. Az Explorer termékcsalád a legújabb fejlesztésű, felfedező szintű elsődleges lámpacsalád. Az Explorer múltja 8 évre nyúl vissza, az eredeti Explorer Pro 14-ig, amely minden bizonnyal az egyik legmegbízhatóbb búvárlámpa, amit valaha gyártottak. Az új Explorer ismét magasra helyezi a mércét: sziklaszilárd akkumulátor, vízhatlan tartály, kiváló és vibrálás-mentes HID világítási technológia.

Amikor a Halcyon hozzálátott a korábbi Helios lámpák továbbfejlesztésének, először meghatározta, hogy milyen területeken tapasztalhatók hiányosságok az addigi tartályos lámpákkal kapcsolatban. Az első feladat egy valóban beázás-mentes tartály fedél kialakítása volt, amely izolálja a vezeték megsérülése esetén az akkumulátort, illetve a tartály beázásakor a lámpafejet. A tervezés és tesztelés a piacra dobás előtt egy évvel kezdődött, több prototípus készült, és ezeket a tesztelés során tovább finomítottuk.

Nem egyszerűen olyan lámpát terveztünk, amely ellenáll a beázásnak: a lényeg az volt, hogy a lámpa vezetékéből egyetlen drót se lépjen be az akkumulátort tartalmazó részbe. Az Explorer tartály fedele elkülöníti a vezetéket, O-gyűrűvel védett, arany bevonatú banándugók vannak a fedél alsó részén, és ezek csatlakoznak az akkumulátor felső részéhez. A tesztelés során levágtuk a lámpafejet egy Explorer lámpáról, és 90 méter (300 láb) mélységben próbáltuk ki, hogy mi történik. A nem szigetelt vezeték ellenére nem jutott be a víz a fedél alá.

Második lépésként a hideg vizekben merülő tesztelő búváraink kérésének megfelelően átalakítottuk a lámpakapcsolót, hogy könnyebben azonosítható legyen a ki- és a bekapcsolt állapot akkor is, ha vastag kesztyűt használnak. A védő rész átalakításakor magát a kapcsolót is továbbfejlesztettük: a korábbi kapcsoló egy vékony műanyag gyűrűre volt erősítve, az új közvetlenül a kapcsolóvédőre van integrálva. A kapcsoló nagy tűrőképességű szilikonból készül a Halcyon specifikációja szerint.

Miután a fedél átalakult, harmadik lépésben magával az akkumulátorral kezdtünk el foglalkozni. Az NiMH akkumulátor rozsdamentes acélborítást kapott, amely szilárdan védi akkor is, amikor nehéz körülmények közepette szállítjuk a búvárfelszerelést. Az akkumulátorra a fedélhez képest fordított csatlakozók kerültek, így könnyebben összeszerelhető a lámpa a merülések előtt. Egyszerűen le kell csatolni a fedelet, és elfordítani úgy, hogy a vakdugók helyett az aranybevonatú dugók csatlakozzanak az akkumulátorhoz. A sajtolt vízcsapda a tartály alján, a megemelt akkumulátor tartóval együtt további védelmet nyújt, a meghibásodott O-gyűrű miatt bekövetkező esetleges szivárgás ellen.

A fejlesztések nem korlátozódtak magára a lámpára. A megfelelő NiMH töltő használata döntően befolyásolja, hogy a tartályos lámpából a lehető legtöbbet hozzuk ki. A Halcyon szó szerint az egész világra kiterjedő kutatást folytatott, hogy az Explorer lámpákhoz a lehető legjobb töltőt megtalálja. Az új 110/220 Voltos töltő megbízható, kompakt és ventilátort is tartalmaz a töltő hűtése érdekében.


Az Explorer főlámpák legfontosabb jellemzői:

  • Szigetelt Delrin tartály, amely teljesen izolálja az akkumulátort a vezetéktől és a lámpafejtől

  • Az akkumulátor és a lámpafedél korróziómentes, aranybevonatú dugókkal csatlakozik; O-gyűrű véd a beázás ellen

  • Új biztonságos akkumulátor tartó, rozsdamentes acélborítás biztosít további védelmet

  • Egyedi szilikon kapcsoló, amely az új Delrin kapcsolóvédővel van integrálva

  • "Halcyon-kék" O-gyűrű és kapcsoló

  • A Delrin tartály hosszabb lett, így könnyebben elhelyezhető mögötte az elsődleges levegőforrást biztosító hosszú tömlő; a tartály aljánál lévő vízcsapda és a megemelt akkumulátor tartó további védelmet jelent

  • A tartályra élettartam garancia vonatkozik

  • 152 m (500 láb) mélységig használható

  • NiMH akkumulátorral működik

  • Új 110/220 Voltos, 4 Amperes töltő, beépített hűtő ventilátorral

  • Az Explorer sorozat több új fejlesztése szabadalmaztatás alatt áll

Az Explorer főlámpa család a korábbi Helios termékek helyébe lép. A Proteus 3 és 6 lámpák továbbra is kaphatók azok számára, akik ólomzselés akkumulátorral működő, belépő szintű lámpákat akarnak használni.

Explorer lámpafejek

A Halcyon Explorer lámpák különböző lámpafejekkel kaphatók: 18W HID, 10W fókuszálható vagy fix 6 fokos fénysugarú HID, vagy 50W halogén. Az Explorer lámpák széria tartozéka a nagy, hidegvízi Goodman fogó, kisebb fogót opcionálisan lehet rendelni. Az új 18W lámpafejen, a vezeték csatlakozásánál van egy vájat, így könnyebben felköthető a rögzítő karabiner.

Explorer Delrin tartály

Az NiMH akkumulátorok kompakt méretének köszönhetően az Explorer tartálya jóval kisebb, mint az ólomzselés világító rendszereké. Csakúgy, mint az elpusztíthatatlan Scout tartalék lámpát, ezt a tartályt is egy tömör Delrin rúdból sajtoljuk. Mivel egy darabból készül, olyan szilárd szerkezeti jellemzőkkel rendelkezik, amelyekkel semmilyen más búvárlámpa nem. A Delrin merevség, ütésállóság és szerkezeti erősség tekintetében ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ipari fémek, például az alumínium vagy a rozsdamentes acél. Az egy darabból készült Delrin tartály normál körülmények között gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Bár maga a tartály 915 méter (3000 láb) mélységet is elvisel, az Explorer rendszerek ajánlott üzemeltetési mélysége 152 méter (500 láb).

A Delrin tartályokhoz minőségi rozsdamentes acél szerelvények és csatok tartoznak.

Explorer NiMH akkumulátorok

A Halcyon Explorer NiMH (Nickel-Metal Hydride) akkumulátor technológia gyökerei közel 30 évvel ezelőttre nyúlnak vissza, olyan kutatásokra, amelyekben a hidrogén, mint alternatív energiaforrás felhasználását vizsgálták. Az NiMH fejlesztés olyan akkumulátorokat hozott létre, amelyek nagyobb kapacitással rendelkeznek, de megőrzik a hagyományos cellás akkumulátorok elektronikai és fizikai jellemzőit. A Halcyon, az Explorer lámpák bevezetésével, örömmel jár az élen az NiMH technológia víz alatti világításra történő felhasználásában.

Az Explorer NiMH rendszert kisülési jellemzői jól alkalmazhatóvá teszik a víz alatti világításra: stabil feszültséget biztosít hosszú időn keresztül. Más akkumulátor technológiákkal összehasonlítva az Explorer NiMH három nagy előnnyel rendelkezik:

  • Nagyobb kapacitás: az NiMH több mint 50%-kal nagyobb energiasűrűséggel rendelkezik, mint az ólomzselés akkumulátorok. Emiatt ugyanakkora teljesítmény mellett a lámpatartály mérete jelentősen lecsökkent, ugyanolyan vagy hosszabb üzemidő mellett.

  • Környezetbarát: nincs benne kadmium, higany, ólom és lítium, amelyek bizonyítottan károsak a természetes környezetre.

  • Az akkumulátor nem "romlik", nincs memóriája: a hagyományos akkumulátorokkal szemben részlegesen feltölthető és kisüthető anélkül, hogy az élettartama csökkenne.

Az NiMH akkumulátor kis méretének köszönhetően az Explorer lámpák többféle HID izzó meghajtására képesek, hosszabb időn keresztül, mint a jóval nagyobb ólomzselés rendszerek. A következő táblázat a különböző üzemidőket tartalmazza az Explorer 4.5, 9 és 13.5 főlámpákra, illetve a videó lámpákra vonatkozóan. Az időtartamok körülbelüli értékek, teljesen feltöltött és jó állapotban lévő akkumulátorokkal végzett saját mérésekre alapulnak.

Explorer főlámpa

Típus

Konfiguráció

Üzemidő

Explorer 4.5

4,5 Amperóra, 10W HID

240 perc

Explorer 9

9 Amperóra 10W HID

480 perc

Explorer 9

9 Amperóra 18W HID

240 perc


Apollo videó lámpa

Típus

Konfiguráció

Üzemidő

Apollo Video 4.5/18

4,5 Amperóra 18W HID

100 perc

Apollo Video 9/18 X2

9 Amperóra, dupla 18W HID

100 perc

Apollo Video 9/50

9 Amperóra 50W HID

90 perc

Apollo Video 13.5/18 X2

13,5 Amperóra, dupla 18W HID

150 perc

Apollo Video 13.5/50 X2

13,5 Amperóra, dupla 50W HID

65 perc

A magasabb üzemidő figyelemre méltó, hiszen a lámpák mérete ezzel együtt csökkent: az Explorer 4.5 10W HID feleakkora, mint a hasonló konfigurációjú Proteus 3, mégis kétszer olyan hosszú ideig üzemel. Az Explorer 4.5 lámpához választható az új 10W-os HID lámpafej, fix vagy fókuszálható fénysugárral. Az erőteljes Apollo 13.5 videó rendszer, a két nagy teljesítményű 50W-os HID videó izzóval méretét tekintve könnyedén elfér a kézipoggyászban, mégis alkalmas professzionális célokra. A kis méretű tartály nagy segítséget jelent minden fotósnak és videósnak a víz alatti manőverezés során. A többi lámpához hasonlóan az Explorer rendszerek tartálya is ideális a hosszú tömlő rögzítésére a merülés során.


Figyelem minden Halcyon felszerelést használónak!

http://www.facebook.com/group.php?v=app_2344061033&gid=302457031452
Halcyon búvárfelszerelések magyarországi forgalmazója a DIR Búvár Kft. Budapesten a 1125 Gyöngyvirág út 21. ben.
Hívd telefonon,: +36 70 9490087 Szekér

Posted via email from Szekér búvároktató

2010. március 15., hétfő

Halcyon videosorozat 10.

Download now or watch on posterous
10-Halcyon_Argon.mov (4461 KB)

Argon palack helye!

FELSZERELÉSEK

 Szárazruha kiegészítők 

Szárazruha felfújó rendszerek

Ha a merüléseink között hideg vízi, hosszú fenékidejű vagy hélium-alapú gázkeverékkel való merülés is előfordul, akkor jó hasznát vesszük a Halcyon szárazruha felfújó rendszereinek. Az Octogrip csatos rendszer biztonságosan rögzíti a 2 literes (14 cf) argon palackot a egypalackos vagy duplapalackos felszerelés esetében is. A készletben első lépcsős reduktor, túlnyomásos szelep és 61 cm (24 inch) hosszú inflátor tömlő található. A felfogató hevederek külön is megvásárolhatók.

2003 óta a felfogató készlet 0,85 literes (6 cf) palackhoz is kapható. Ez lehetővé teszi a nyíltvízi búvárok számára az argonpalack közvetlen rögzítését a háttámlára.

A kompakt első lépcsős túlnyomásos szelep további biztonságot nyújt a szárazruha felfújó rendszer tekintetében.

 

Halcyon búvárfelszerelések magyarországi forgalmazója a DIR Búvár Kft. Budapesten a 1125 Gyöngyvirág út 21. ben.
Hívd telefonon,: Szekér

Posted via email from Szekér búvároktató