2010. március 18., csütörtök

Explorer akkumulátor kezelése

FELSZERELÉSEK

 Lámpák 

Explorer lámpák

Explorer akkumulátor kezelése

Töltés

A megfelelő töltés szükséges feltétele az Explorer NiMH akkumulátor hosszú élettartamának. Olyan töltő használata, amely nem pontosan az akkumulátor feszültségéhez, vegyi összetételéhez és kialakításához való, komoly problémákat okozhat. Az elégtelen töltés rontja a teljesítményt, a töltés közbeni túlmelegedés csökkenti az élettartamot, a túlzott töltés pedig akár tüzet, vagy robbanást is eredményezhet. A töltő kiválasztása olyan mértékben fontos az Explorer akkumulátor élettartama szempontjából, hogy bármilyen nem Halcyon NiMH töltő használata érvényteleníti a garanciát. A Halcyon Explore töltő kifejezetten a Helios 4.5, 9, és 13.5 akkumulátorok töltésére készült, és más típusú lámpákhoz nem használható, így a Proteus ólomzselés rendszerekhez sem!

A Halcyon Explorer töltő a hőmérséklet és a feszültség folyamatos mérésével vezérli a töltés erejét. A következő táblázat a saját tesztelések alatt tapasztalt töltési idők átlagát tartalmazza, teljesen kimerült állapotból teljesen feltöltött állapotba való töltésre.

Átlagos töltési idő

Explorer 4.5

1 óra

Explorer 9

2 óra

Explorer 13.5

3 óra

Megjegyzés: a Halcyon NiMH töltő töltés közben felmelegszik. Az akkumulátort a töltés megkezdési előtt ki kell venni a tartályból. A teljes feltöltöttség elérése után a töltőn lévő lámpa folyamatosan égni fog, vagy kialszik. A töltő ezután is csatlakozva maradhat az akkumulátorhoz, bár ez nem szükséges. Ahogy az a következőkben olvasható, minden akkumulátor hajlamos arra, hogy hosszú tárolás esetén lassan kimerüljön. Ha sokáig tároltuk a lámpát, mindig töltsük fel merülés előtt akkor is, ha feltöltött állapotban raktuk el.

NiMH akkumulátor tárolása

Szükségszerűen minden újratölthető akkumulátor fokozatosan merül, függetlenül attól, hogy használják-e világításra vagy sem. A merülés mértéke (önkisülési ráta) a cella kémiai összetételének és a hőmérsékletnek a függvénye. Az NiMH akkumulátorok érzékenyek a hőmérsékletre, ha ez magas, felgyorsul a merülés folyamata. Egy 25° C (77° F) hőmérsékleten tárolt, teljesen feltöltött akkumulátor 30 nap alatt kapacitásának körülbelül a 60%-át veszti el, míg 50° C (120° F) hőmérsékleten ugyanennyi idő alatt teljesen lemerül. A magas hőmérsékleten, vagy sokáig tárolt akkumulátor esetében elképzelhető, hogy csak több kisütés/újratöltés után éri el újra korábbi kapacitását.

Javasolt tárolási körülmények

Az Explorer akkumulátor tárolásakor le kell húzni a csatlakozókat a lámpáról, így elkerülhető a merülés folyamatának felgyorsulása.

Az NiMH akkumulátorok túlzott feltöltés vagy kisütés esetén elsősorban hidrogént bocsátanak ki. Ne tároljunk Explorer lámpát hosszú ideig úgy, hogy az akkumulátor a helyén van, és a lámpafedő le van zárva. Mindig nyissuk ki a fedőt tárolás után és használat előtt annak érdekében, hogy a felesleges gázok kiürülhessenek.

Halcyon búvárfelszerelések magyarországi forgalmazója a DIR Búvár Kft. Budapesten a 1125 Gyöngyvirág út 21. ben.
Hívd telefonon,: +36 70 9490087 Szekér

Posted via email from Szekér búvároktató