2010. február 24., szerda

Halcyon MC (Multifunkcionális Compenzátor)

FELSZERELÉSEK

Lebegőképesség szabályozó rendszerek (MC)

9 méteren a korallok között, 40 méteren egy roncsban, vagy 90 méteren egy barlangban, a búvárkodás lényegi elemei megegyeznek. A cél minden esetben az élvezhető és biztonságos merülés, amelynek feltételei: a jó lebegőképesség, a megfelelő súlyozás és kiegyensúlyozás, a hatékony előrehaladás, a szükséges életmentő eszközök. A Halcyon MC (Multifunction Compensator, MC = multifunkcionális lebegőképesség szabályozó rendszer) képezi ennek a búvárkodási rendszernek az alapját, amelyeket úgy terveztek, hogy előnyös jellemzőket biztosítsanak a felsorolt területeken.

Lebegőképesség

A Halcyon rendszerek a megfelelő lebegőképességet és súlyozást biztosítják minden típusú merüléshez. Az Eclipse és a Pioneer az egypalackos, az Evolve és az Explorer a duplapalackos merülésekhez használható, mindegyik számos lehetőséget kínál az emelőképesség és a súlyozás megfelelő biztosítására.

Súlyozás

A Halcyon felszerelésekre mind eldobható, mind fix súlyokat fel lehet szerelni, a búvár és a merülés által megkívánt módon. A rozsdamentes acél háttámla 2,72 kg súlyt biztosít, amely egyenletesen oszlik el a búvár hátán. Ha erre a többlet súlyra nincs szükség, akkor alumínium háttámlát is lehet használni. (Az alumínium háttámla másik előnye, hogy repüléskor könnyebb belül maradni az engedélyezett súlylimiten - a fordító megjegyzése.)

A Halcyon ACB (Active Control Ballast = Aktív Vezérelhető Súlyrendszer) rendszer oldalanként 2,72 kg-tól 6,8 kg-ig terjedő súlyt képes tárolni. További súlyozási lehetőséget biztosítanak a háttámlára vagy a palackokra szerelhető V-ólmok és Keel ólmok.

Kiegyensúlyozás

A Halcyon MC-k a kiegyensúlyozásra az 5 pontos biztonsági heveder rendszert használják, amely a megfelelő súlyeloszlást és stabilitást tesz lehetővé. Azáltal, hogy a súlyok nem a derékon helyezkednek el, nem csak a hátfájás kerülhető el. Mivel a súlyok közelebb kerülnek a felsőtest tömegközéppontjához, könnyebben elérhető az áramvonalas vízszintes testhelyzet a víz alatt. A megfelelő kiegyensúlyozás megkönnyíti az úszást, csökkenti a levegőfogyasztást, ezáltal a merülés egyszerűbb és élvezhetőbb lesz.

Előrehaladás

A Halcyon felszerelések jelentősen csökkentik a víz alatt a haladás érdekében igényelt energiát, nem csak a megfelelő kiegyensúlyozással, hanem a közegellenállás mérséklésével is.

A fizikai törvények szerint a felszerelés felszínének megduplázásával a közegellenállás a 4-szeresére nő, a mozgás során igényelt energia pedig a 16-szorosára. A Halcyon MC-k a lehető legkisebb felületet biztosítják a haladás irányával szemben, így a merülés könnyebbé és hatékonyabbá válik.

Életmentő eszközök

A Halcyon rendszerek integrált életmentő és biztonsági megoldásokat kínálnak, vészhelyzeti és emelő eszközök (például bóják) biztosításával. A jelző- és emelő eszközök az e célra kialakított tároló rekeszekben elrejtve helyezhetők el (lásd az alábbi képen).

A Halcyon heveder rendszere minden búvár és búvárkodási módszertan esetében kiválóan használható, a beállítási lehetőségek végtelenek. Nők és férfiak, nedves és száraz ruhát használók egyaránt és egyértelműen ezeket a felszereléseket tartják a legstabilabbaknak és legjobban beállíthatóknak.

  • Az ötpontos rendszer szoros illeszkedést biztosít, megakadályozza a palack elgördülését és elmozdulását.

  • A tároló zsebekben "láthatatlanul" tárolhatók az emelő és jelző bóják.

  • A D-gyűrűk megfelelő, egy kézzel elérhető rögzítési lehetőséget biztosítanak a kiegészítőknek, például a Scout tartalék lámpáknak vagy a stage palackoknak.

  • Mivel a D-gyűrűk mozgathatók a pántokon, beállítható a búvár számár legmegfelelőbb tárolási pont.

Posted via email from Szekér búvároktató