2010. február 20., szombat

DIR, Halcyon lámpák!

Mi a különbség a HID és a halogén lámpák között?

A HID (High Intensity Discharge - magas intenzitású kisüléses) világítási technológia az izzószálas hagyományos lámpatestek helyett gázkapszulát használ a világításhoz. A fény két egymáshoz közel elhelyezett elektróda közötti kisülés eredményeképpen bocsátódik ki, az elektródák hermetikusan elzárva helyezkednek el egy kis kvarckristály csőkapszulában. Az ilyen lámpák működéséhez különálló akkumulátorra van szükség, amely a megfelelő feszültséget és áramerősséget biztosítja. A kibocsátott fényerő nagyobb, mint a halogén izzók esetén, ugyanakkor kevesebb energiát fogyaszt, és jobban visszaadja a természetes napfény színmelegségét.

A HID világítás több szempontból előnyösebb, mint a hagyományos halogén főlámpák:

  • Nagyobb teljesítmény. A Halcyon 18W-os HID lámpája körülbelül annyi lumen fényt eredményez, amennyit egy 55W-os halogén izzó, miközben a hatékonyság a 3-5-szöröse. A 10W-os HID csak körülbelül 500 lument bocsát ki, de a 6000K tényleges színmelegségnek köszönhetőn csaknem olyan fényesnek tűnik, mint az 55W-os halogén izzó. A HID lámpa lumen per watt (LPW) hatékonysága körülbelül 6-8-szorosa az izzós lámpákénak.

  • Fehérebb fény. A HID megvilágítás fénymelegsége jobban közelíti a természetes napfényét, mint a halogén rendszeré, amely összehasonlítva inkább sárgásnak tűnik. A "korrelált színmelegség" azt jelenti, hogy milyen fényt ad a lámpa különböző színmelegség használata mellett. A színmelegség mérésére használt tradicionális értékek az izzókban használt anyagok tulajdonságaira utalnak. Tipikus ilyen értékek: 2800K (normál izzó), 3000K (halogén), 4100K (hideg fehér vagy SP41 fluoreszcens színek), 5000K (napfényt közelítő fluoreszcens színek) Minden Halcyon HID lámpa eléri az 5000K-t vagy meghaladja azt. A fehér fénynek van egy úgynevezett érzékelt fényessége, amely megegyezhet a fenti típusokkal. Egy HID-es lámpa fényesebbnek tűnik a szem számára, mint egy ugyanolyan lumen teljesítményű, több wattos más típusú lámpa.

  • Hosszabb élettartam. A HID lámpa átlagosan 3-5-ször hosszabb élettartamú, mint a halogén fényforrás. Normális esetben a Halcyon HID izzó több mint 1000 alkalommal használható.

Posted via email from Szekér búvároktató