2010. február 17., szerda

Lebegőképesség szabályozó rendszerek (MC)

DIR

 Lebegőképesség szabályozó rendszerek (MC) 

A Halcyon MC-ken miért nincsenek nagy első zsebek, mint a hagyományos mellényeken?

A mellényre rögzített zsebek legalább két alapvető oknál fogva problémásak.

  1. Az első és oldalsó zsebek úszás közben hátráltatják a haladást, a búvár törzse körül lévő víz áramlását gátolják. Gondoljunk a búvárra úgy, mint egy vízen sikló hajótestre. Nyilvánvaló, hogy azok a hajók siklanak gyorsabban, amelyek a lehető legkisebb ellenállást állítják a víz útjába. Az áramlás csökkentésének igényére való válaszul jöttek létre azok a lebegőképesség szabályozó rendszerek, amelyek ma meghatározóak a piacon.

  2. A mellény elején található zsebek nem optimálisak a bennük tárolt dolgok áttekintésére és elérésére. Ilyen elrendezés esetén a zsebek annyira közel esnek a kéz és a váll "forgatópontjához", hogy számos testhelyzetben nehézkes vagy lehetetlen a zsebek elérése.

A DIR-es megoldásnak megfelelő, a búvárruhákon és a hevedereken elhelyezett zsebeket könnyebb látni és elérni. Eredetileg azért helyeztük át a zsebeket, mert a mély barlangi és óceáni merülések során szkútereket használtunk, és fontos volt a sebesség. Az áthelyezés eredményeképpen a zsebekben lévő tárgyakat ki tudtuk venni 45-60 méter/perc sebesség mellett is.

A Halcyon MC-khez vásárolható cipzáras zseb, amely a hevederre fűzhető, és van benne egy 5 cm-es D-gyűrű. A cipzáras zseb egy kézzel üzemeltethető. A Halcyon jegyzet zseb (Halcyon Notes Pocket) egy lapos zseb, amely kitűnően alkalmas az iránytű, a víz alatti írótábla és a dekompressziós táblázatok tárolására. A szorosan felfűzött zsebek sokkal könnyebben elérhetők, mint a mellényre rögzítettek, és az előrehaladást is kevésbé gátolják.

Posted via email from Szekér búvároktató