2010. február 18., csütörtök

DIR Jelző- és emelőbóják

Hogyan kell az emelőbóját vagy jelzőbóját orsó használatával felengedni?

A megfelelő kiegyensúlyozás és lebegőképesség minden merülés elengedhetetlen feltétele. Különösen fontossá válnak ezek a merülés végső szakaszában, amikor biztonságos emelkedést és megfelelő dekompressziós vagy biztonsági megállót akarunk végrehajtani.

A merülések során a felszíni jelzőeszközök jól használhatók vészhelyzet esetén, vagy arra, hogy a dekompressziós időt töltő búvárok kommunikálni tudjanak a csapat felszínen tartózkodó tagjaival. A merülő csoport tagjainak képesnek kell lenniük a felfújható felszíni jelzőeszközök rutinszerű használatára.

A Halcyon megfelelő megoldást kínál minden helyzetre, akár a búvár nyílt tengerre való kisodródásáról van szó, akár arról, hogy a hajónak jelezni kell a búvárok tartózkodási helyét. A Halcyon a legkisebb felszíni jelzőbójától a 185 cm hosszú életmentő tutajig sokfajta emelő és jelző felszerelést forgalmaz, amelyek a szabványos SCUBA alacsony nyomású inflátor tömlővel fújhatók fel.

A zártrendszerű megoldás

Az alacsony nyomású tömlő használatával minden zárt rendszerű bója könnyedén felfújható, miközben a búvár a semleges lebegőképességet és vízszintes testhelyzetet meg tudja tartani. A felengedési mélység elérése előtt ki kell húzni az inflátor tömlőt a csatlakozásból, és elő kell venni a használni kívánt jelzőeszközt a tárolásra használt zsebből.

Emelkedés közben ritkán fordul elő, hogy a szárazruhába vagy a wingbe levegőt kell fújni, így szabadon használhatjuk az alacsony nyomású inflátor tömlőt a gyors és egyszerű felfújáshoz. Először kis mennyiségű gázt kell befújni a bójába, amely kisebb térfogatot eredményez, mint a búvár mellkasa, ezáltal a bója kiegyenesedik, és könnyebben irányíthatóvá válik. A műveletet el lehet végezni szájjal, vagy az inflátor tömlő rövid ideig tartó használatával. A tömlőt csatlakoztatni kell a bójához, és ott kell tartani, amíg a kívánt gázmennyiség a bójába kerül. Ennek során a tömlő NEM RÖGZÜL a bójához.

Ez után a bóját a búvár a kezében tartja úgy, hogy az előtte lebeg. A szabad kézzel meg kell fogni az orsót, és a bója alján lévő rozsdamentes acél gyűrűhöz kell hurkolni. Az orsót át kell fűzni a hurkon, így biztosan rögzíthetjük a bójához. Ha ezzel kész vagyunk, meg kell tölteni a bóját a mélységtől függő mennyiségű gázzal, és el kell engedni azt. Az orsó eközben szabadon fut, a kötél folyamatosan feszül, és a bója a felszínre emelkedik.

Fontos megjegyezni, hogy a kötél referencia célokat szolgál, és nem azt, hogy ezen lógjunk. Az orsót fokozatosan feltekerve beállítható a dekompressziós megállások mélysége, ha a bóját vízen úszó, dekompressziós megállót jelző eszközként használjuk.

Tanács hideg víz esetére: ha vastag kesztyűt használunk, akkor az orsó felett egy szabványos OK jelzést kell képezni úgy, hogy a kötél a hüvelykujj és a mutatóujj között helyezkedik el. Az orsó nem fog lesüllyedni, inkább lebegni fog a kéz alatt, miközben a bója felfelé emelkedik.

Posted via email from Szekér búvároktató